25 de ani de la Revoluţie. Protestatari urcaţi cu forţa în dubă şi jurnalişti agresaţi în faţa M.A.I. (Video)

Protest M.A.I
Protest M.A.I (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

La 25 de ani de la Revoluţie, jandarmii au întrerupt cu forţa un flash-mob paşnic organizat în faţa fostului Comitet Central, actual sediu al Minsterului de Interne (MAI), loc unde în decembrie 1989 românii sperau că şi-au câştigat libertatea şi dreptul la exprimare.

Două persoane au fost urcate cu forţa în dubă şi duse la Secţia 1 de poliţie iar jurnaliştii Epoch Times au fost agresaţi de jandarmi în timpul acestei manifestări, al cărei scop era tocmai să tragă un semnal de alarmă asupra abuzurilor forţelor de ordine la adresa cetăţenilor care protestează paşnic.

Protestatarilor, având banda roşie adezivă lipită pe gură, metaforă a modului în care forţele de ordine tratează libertatea de exprimare a cetăţenilor, li s-a interzis să se apropie de MAI, cei care au îndrăznit să se îndrepte spre monumentul din faţa ministerului fiind împinşi sau luaţi pe sus. Jandarmii au încercat să-l împiedice pe cameramanul Epoch Times să filmeze, punându-i mâna în faţa obiectivului camerei şi împingându-l de lângă dubă, iar reportera a fost îmbrâncită şi împinsă spre maşina în care unul dintre protestatari era urcat pe braţe.

Reamintim că evenimentul de astăzi, organizat de comunitatea Uniţi Salvăm împreună cu mai multe asociaţii aliate, a avut drept scop tocmai să atragă atenţia asupra unor astfel de abuzuri, flashmob-ul având ca factor declanşator faptul că luni, Jandarmeria a întrerupt cu forţa un protest paşnic al jurnaliştilor ieşiţi în faţa ambasadei Azerbaidjanului în semn de solidarizare cu jurnalista azeră Khadija Ismayilova, arestată abuziv în ţara sa pe motiv că a scris despre corupţia regimului. La momentul respectiv, jurnalistul Mircea Barbu a fost dus cu forţa la secţie iar ulterior politia a dat 15 amenzi în cuantum de 7600 de lei.

"Într-un stat democratic, protestele paşnice (organizate sau spontane) nu au nevoie de aprobare, iar rolul forţelor de ordine este să asigure protecţia celor care protestează, nu să-i hărţuiască. Acest principiu este însă frecvent încălcat în România, iar incidentele petrecute în faţa Ambasadei Azerbaidjanului nu fac decât să confirme că atitudinea forţelor de ordine este excesivă din cauza unei legislaţii care lasă loc de interpretări abuzive.", scriau organizatorii pe Facebook.

Ulterior reţinerii celor două persoane - Alexandru Alexe şi Alex Cârstea - jandarmii i-au somat atât pe jurnalişti cât şi pe protestatari să plece din faţa ministerului, deşi acesta este domeniu public, fără să menţioneze vreun motiv legal.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat pentru Epoch Times că cele două persoane au fost ridicate pentru participare la protest neautorizat şi că urmează a se stabili ce amenzi/măsuri se aplică.

“Două persoane au fost conduse la secţia 1 de poliţie, din informaţiile pe care mi le-au transmis colegii mei, desfăşurau o acţiune de protest ilegală. Urmează să vedem ce măsuri se vor lua împotriva lor", a declarat Georgian Enache.

Cât despre atitutdinea jandarmilor, care au tras de camera colegului nostru şi au fost agresivi, Enache a declarat că legislaţia românească interzice desfăşurarea oricăror acţiuni de protest în lipsa unei autorizaţii prealabile, iar desfăşurarea unor astfel de acţiuni în zona unor obiective de importanţă deosebită, precum ambasade şi ministere este interzisă.

"Jandarmii au obligaţia prevăzută de lege să apere aceste obiective şi respectarea legii, cei ce o încalcă îşi asumă nişte riscuri pe care bănui că jandarmii le-au adus la cunoştinţă. Jandarmii au avertizat persoanele, le-au pus în vedere consecinţele acestei activităţi.” , a declarat Georgian Enache.

Amintim că într-un stat democratic, protestele paşnice nu au nevoie de aprobare iar Constituţia consfinţeşte dreptul de a protesta liber, în mod paşnic. Mai mult, art. 3 din legea 60/1991 pe care Jandarmeria o invocă frecvent pentru a opri manifestaţiile, prevede că:

"Nu trebuie declarate în prealabil adunarile publice al caror scop îl constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum şi cele care se desăşoară în exteriorul sau în incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat. În cazul în care organizatorii adunărilor publice nesupuse declarării prealabile deţin indicii sau date că desfăşurarea lor s-ar putea solda cu acte de dezordine ori că ar putea să ducă la manifestări violente, au obligaţia să solicite din timp primarilor, unităţilor de jandarmi competente teritorial şi poliţiei locale sprijin de specialitate."

MAI este instituţie de interes public iar protestul se desfăşura pe domeniul public.

UPDATE: Potrivit Nasul tv, cei doi protestatari, Alexandru Alexe şi Alex Cârstea, au fost amendaţi cu câte 500 RON pentru că ar fi încălcat prevederile articolului 2, punctul 2, din Legea 61/1991, lege vizând sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de conviţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi nu în baza legii 60/1991, privind organizarea şi desfăşurarea organizărilor publice, lege pe care jandarmii o invocă neîncetat la manifestaţii, în încercarea de a îi convinge pe protestatari că acţiunile lor sunt ilegale.

Articolul 2, punctul 2, din Legea 61/1991 incriminează „constituirea unui grup format din trei sau mai multe persoane, în scopul de a săvârşi acţiuni ilicite, contrare ordinii şi liniştii publice şi normelor de convieţuire socială, precum şi actele de încurajare sau sprijinire, sub orice formă, a unor astfel de grupuri de persoane, care incită la dezordine socială.”

Alexandru Alexe, una din cele două persoane amendate şi-a exprimat intenţia de a face plângeri penale nominal, pe numele jandarmilor cae l-au bruscat şi l-au băgat cu forţa în dubă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne