Fost ministru de externe respinge afirmaţiile că ruşii au fost reprimaţi în Ucraina

Arhivă - Radoslaw Sikorski (D) împreună cu omologii săi german - Frank-Walter Steinmeier (C) şi francez  - Laurent Fabius (L) la Castelul Weimar, Germania de Est, 1 aprilie 2014
Arhivă - Radoslaw Sikorski (D) împreună cu omologii săi german - Frank-Walter Steinmeier (C) şi francez  - Laurent Fabius (L) la Castelul Weimar, Germania de Est, 1 aprilie 2014 (JENS SCHLUETER/AFP/Getty Images)

Rusia nu a avut niciun motiv pentru agresiunea din Ucraina, iar afirmaţiile privind reprimarea ruşilor şi a limbii ruse în Ucraina sunt exagerate, potrivit fostului ministru de externe şi actual preşedintele al Seimului, Radoslaw Sikorski.

Politicianul polonez Radoslaw Sikorski, fost ministru de externe şi actual preşedintele al Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez - n.r), a minimizat pretenţiile Rusiei de represiune a ruşilor din Ucraina, în timpul discuţiilor cu Konstantin Kosaciov, şeful Comitetului Consiliului Federaţiei Ruse pentru Afaceri Internaţionale, ce au avut loc în cadrul conferinţei de Securitate de la München, sâmbătă 7 februarie, relatează Ukrinform.

"Sprijinul acordat separatismului de către Rusia a făcut situaţia actuală chiar mai rea. Voi (Rusia - n.r.) nu aveţi niciun motiv plauzibil pentru a face tot ceea ce aţi făcut ", a spus Sikorski.

El a subliniat că argumentele Moscovei privind drepturile ruşilor şi ale populaţiei vorbitoare de limbă rusă, care sunt încălcate în Ucraina, nu au nici o bază reală.

"Polonia a avut consulate în Sevastopol şi Doneţk, şi, potrivit informaţiilor noastre, nu a existat o încălcare a drepturilor populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Crimeea şi din estul Ucrainei, înainte de activitatea separatistă din aceste regiuni. Nu numai că limba rusă nu este persecutată, dar, sub preşedintele destituit Ianukovici, a fost adoptată o lege de acordare a unei poziţii privilegiate ruşilor, iar aceste modificări nu au fost anulate", a afirmat Sikorski.

Comentând declaraţia lui Kosaciov, că Stepan Bandera este glorificat în Ucraina, Sikorski a răspuns că în Rusia persoane controversate precum Dzerjinski (fondatorul poliţiei secrete sovietice - n.r), Andropov (politician sovietic care a jucat un rol-cheie în zdrobirea revoluţiei maghiare - n.r) şi Lenin, sunt la fel de slăviţi. Potrivit politicianului polonez, argumentele Rusiei despre guvernul "fascist" al Ucrainei nu rezista vreunei examinări minuţioase.

"Toată lumea care-l cunoaşte pe Poroşenko ştie că el nu este un fascist. El a fost ministru de externe şi apoi ministru în timpul conducerii lui Ianukovici ", a declarat el.

Sikorski a subliniat că Rusia a vrut şi continuă să vrea să păstreze Ucraina în zona propriilor interese şi, pentru acest motiv, i-a promis Ucrainei gaze ieftine pentru a o încorpora în Uniunea Vamală.

De asemenea, el a sugerat că discursurile politicienilor ruşi nu pot fi de încredere. Exact cu un an în urmă, a amintit el, în cadrul Conferinţei de Securitate de la München, când evenimentele de pe Maidan aveau încă loc, el l-a întrebat pe Lavrov dacă Rusia va lua măsuri agresive faţă de Ucraina.

"Lavrov a negat atunci. Acest lucru a fost înainte de ocupaţia rusă în Crimeea ", a mai notat Sikorski.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe