Centenar fără graniţă la Prut. Un tricolor uriaş leagă la cumpăna dintre ani Basarabia de ţara-mamă

Sute de români de pe ambele maluri ale Prutului au ales să marcheze trecerea în anul 2018, an centenar al Marii Uniri, întinzând peste apa ce îi separă un uriaş tricolor.
Prutul, râu intern
Prutul, râu intern (Acţiunea 2012)

Un drapel tricolor cu o lungime record de 100 de metri a legat de Revelion cele două maluri ale Prutului, marcând intrarea în Anul Centenar al Marii Uniri din 1918. Sute de oameni din România şi Republica Moldova au participat la desfăşurarea tricolorului pe un pod feroviar dintre România şi Republica Moldova, în dreptul localităţii Fălciu din judeţul Vaslui.

Prutul, râu intern
Prutul, râu intern (Acţiunea 2012)

Alianţa pentru Centenar, ce reuneşte peste 130 de asociaţii civice sub mesajul unionist „Basarabia e România”, a organizat împreună cu Primăria Comunei Fălciu primul eveniment din seria de acţiuni care vor sărbători împlinirea unui secol de la Unirea tuturor românilor între graniţele aceluiaşi stat naţional suveran.

Tricolorul românesc a fost întins peste râul Prut, pe podul feroviar în prezent dezafectat care făcea legătura între localitatea vasluiană Fălciu şi oraşul Cantemir din Republica Moldova. Într-un singur glas s-a strigat „Unire!” pentru ca mesajul unionist să se facă auzit până la Bucureşti şi Chişinău.

Prutul, râu intern
Prutul, râu intern (Acţiunea 2012)

„Desfăşurarea tricolorului peste Prut va fi urmată de alte evenimente prin care vom atrage atenţia asupra necesităţii reîntregirii ţării prin unirea României cu Republica Moldova. Solicităm autorităţilor centrale şi judeţene refacerea podului de la Fălciu atât de necesar economiei locale. Vrem să trecem Prutul şi ca să ne plângem ostaşii căzuţi la Ţiganca”, a declarat George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, organizaţie membră a Alianţei pentru Centenar, potrivit comunicatului remis Epoch Times de Platforma Unionistă Acţiunea 2012.

După desfăşurarea tricolorului, manifestanţii au sărbătorit Revelionul 2018 la Casa de Cultură din Fălciu, unde au avut parte de un spectacol de artificii în aer liber, recitaluri folclorice şi o masă tradiţională.

Întregul eveniment s-a desfăşurat în condiţii optime, cu sprijinul autorităţilor din România şi Republica Moldova, arată Acţiunea 2012.