Cea mai spectaculoasă furtună de nisip de sezon în deşertul din Arizona (video)

Un exemplu al fenomenelor cunoscute sub denumirea de "haboob" lasă o zonă din sud-vestul Phoenix aproape invizibilă.
Furtună de nisip în Arizona
Furtună de nisip în Arizona (captură Youtube)

Furtunile de nisip sunt frecvente în această perioadă a anului în Arabia, dar ele nu se pot observa numai în această peninsulă. Deşertul din Arizona, situat în sud-vestul Statelor Unite, nu se lasă depăşit în materie.

Unii experţi se referă la aceste furtuni cu numele de haboob (datorită numelui original din Arabia), iar exemplul cel mai recent şi spectaculos al sezonului a fost filmat la 10 iulie în apropierea oraşului Phoenix.

Furtuna a fost filmată în detaliu de numeroase persoane care conduceau pe strada Interstate Number 8, care în cele din urmă a fost închisă din cauza lipsei de vizibilitate. Autorităţile locale au publicat mai multe anunţuri, astfel încât persoanele din vecinătate au luat măsuri de precauţie şi au evitat activităţile în aer liber cât timp atmosfera a rămas acoperită cu praf.

Cea mai afectată zonă a fost Maricopa, situată la aproximativ 20 de kilometri sud-vest de Phoenix. Din fericire, la scurt timp după furtuna de nisip s-a produs o furtună normală, iar ploaia a curăţat parţial atmosfera.

(captură Youtube)

Furtunile de nisip din deşertul din Arizona se formează de obicei pornind de la o furtună obişnuită, în care curenţii puternici de aer lovesc solul şi ridică cantităţi mari de praf şi nisip.

Partea cea mai spectaculoasă a acestui tip de fenomene poate fi văzută din faţă, în timp ce avansează, cu masele de praf în formă de nor care se mişcă cu viteză uimitoare.

(captură Youtube)

(captură Youtube)

Odată aflaţi în mijlocul furtunii, vizibilitatea este aproape zero şi particulele suspendate fac respiraţia dificilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură