Ce semeni, aia culegi. Gâdea şi Ciuvică, atac ridicol la Andrei Pleşu

Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Epoch Times România)

„Călăii” lui Dan Voiculescu de la Antena 3, Mihai Gâdea şi Mugur Ciuvică au insultat, marţi seara, la emisiunea "Sinteza Zilei", omul de cultură şi fostul ministru Andrei Pleşu, care a îndrăznit să publice recent un editorial în care critica activitatea postului Tv şi a „atleţilor” acestuia.

În articolul publicat recent în Adevărul, Pleşu critica modul în care Antena 3 prezintă viaţa noastră politică, care se vede ca un amestec de „vodevil, farsă şi melodramă, un carnaval de duzină, o chermeză scăpată de sub control”. Acesta remarca că pe lângă faptul că Antena 3 dă dovadă de o „maleabilitate” ameţitoare, atleţii ei „n-au scrupulul consecvenţei, al coerenţei logice, al unor principii cit de cit constrîngătoare”, aceştia „se simt mereu legitimi, au mereu dreptate, chiar dacă retorica şi ţintele lor arată astăzi pe dos decît ieri”.

Textul, având şarmul cu care marele om de cultură ne-a obişnuit, este una dintre luările de poziţie cele mai tranşante ale lui Andrei Pleşu, de obicei reţinut.

Pentru îndrăzneala de care a dat dovadă fostul ministru de extere al României, Ochiul lui Sauron, i-a dedicat, prin realizatorul Tv Mihai Gâdea, aproape o emisiune întreagă lui Pleşu, pe care l-a acuzat că a fost o "slugă" a tuturor regimurilor de după 1989, indiferent dacă au fost de dreapta sau de stanga. Acesta a subliniat că există doar două personaje în ţară care au fost demnitari ai puterii în toate regimurile de după 1989, el şi cu Traian Băsescu.

„Dl. Gâdea a fost în linia deja cunoscută a personajului pe care îl întruchipează: un băiat nervoşel şi sentimental deopotrivă, pendulînd între scîncet umed şi furie răcnită. O obrăznicătură cu veleităţi inchizitoriale. De câte ori îl văd, îmi vine să-l întreb: „Drăguţule, tu ce vrei să te faci cînd o să fii mare? Predicator? Activist social? Fată-n casă? Şef de sală? Un singur lucru să nu încerci: gazetăria. Nu de alta, dar e o meserie care obligă, între altele, la o bună cunoaştere a limbii române”, scria Andrei Pleşu.

În replică, Gâdea a declarat că s-a simţit "onorat" să fie numit "obrăznicătură" şi le-a pus următoarea întrebare telespectatori: "Dacă aţi avea de ales între o obrăznicătură şi o slugă, ce aţi alege?".

Totodată, Gâdea a prezentat fragmente dintr-un interviu în care Andrei Pleşu îl critică pe fostul preşedinte Emil Constantinescu, în timp ce pe burtieră apărea mesajul: "Cine sunt slugile tuturor preşedinţilor". După care Gâdea l-a întrebat pe Ciuvică dacă a mai văzut vreodată un ministru de Externe care să îndrăznească să-şi bată joc de preşedintele său în modul acesta.

Mugur Ciuvică nu a pierdut ocazia să jignească, după cum ne-au obişnuit deja cei de la Antena 3.

„Nu e vorba că îşi bate joc, minte ca un porc. E şi prost omul”, a fost dat de dl. Mugur Ciuvică de la înălţimea staturii sale culturale.

Gâdea l-a rugat pe colegul său să nu îl jignească pe Pleşu, moment în care Ciuvica a precizat că a citat din Traian Băsescu.

Dacă despre Mircea Badea, Pleşi susţinea că „practică, seară de seară, o veselie de piculină, cu unele accente de joagăr”, din tot grupul, „trebuie să recunosc că cel mai amuzant (pentru că neobişnuit de plicticos) e dl. Ciuvică: cu o singură idee (Huo Băsescu!) şi cu un vocabular de cca. 500 de cuvinte (dintre care jumătate sunt derivaţii ale adjectivului „băsist”), el pare singurul ins consecvent, „încremenit” într-o monomanie bosumflată

La finalul emisiunii, Mihai Gâdea a enumerat o serie de greşeli gramaticale din textele publicate de-a lungul timpului de Andrei Pleşu şi i-a transmis acestuia că "de 24 de ani va faceţi de râs în toate regimurile iar noi va plătim".

„Uimitor la toţi e faptul că de câte ori deschid gura, indiferent ce spun, indiferent dacă e hăis sau cea, indiferent dacă e invers decît ce-au spus deunăzi, au tonul şi impostaţia oracolului: sunt „condamnaţi” să aibă dreptate, ştiu adevărul, sunt nesmintit de partea cea bună, de partea poporului (şi a dlui Voiculescu). Nu tu o umbră de îndoială, nu tu o mică melancolie, nu tu o minimală confruntare cu defectele proprii. Oameni fericiţi! Stăpîni pe soartă şi pe sufletele noastre, asfixiaţi de euforia calităţilor şi a convingerilor lor, au, toţi, aerul că sunt singurii cetăţeni români care se distrează de minune, feriţi de hamletizări inutile, plătiţi (bine!) ca să facă ce le place. Oricum, sunt singurii cetăţeni români care pot bălăcări pe oricine, dar care nu suportă să-i atingi nici cu o floare. Atîta-ţi trebuie! Vei fi „vedeta” de o seară a unui „obiectiv” linşaj”, a adăugat Pleşu în articolul menţionat.

Mihai Neamţu reacţionează

„Trustul Intact (finanţat de-un puşcăriabil) a produs ieri un asasinat moral. Poate n-a curs sânge, dar sminteala şi demonismul s-au revărsat sulfuros pe micile ecrane, ca într-o bolgie dantescă. S-au scurs lături în capul unui profesor iubit şi respectat deopotrivă la dreapta şi la stânga politicii româneşti. S-au proferat calomnii la adresa unui cărturar bucureştean, stimat la University of California, Berkeley sau omagiat la Wissenschaftskolleg zu Berlin. De unde acest sadism? Din ce colţ de beznă a minţii a pornit această răzbunare?

Pentru toţi cei care au citit măcar zece pagini din opera marelui scriitor, atacul produs de Antena 3 reprezintă o sfidare şi o trădare. Lovind în Andrei Pleşu, Trustul lui Dan Voiculescu (deja condamnat la cinci ani de închisoare) atacă un model al unei întregi generaţii de studenţi şi cercetători. În faţa calomniei şi a mistificărilor, cel mai elocvent răspuns îl dau faptele. Pentru publicul dezgustat de plăsmuirile sacerdoţilor din Biserica neagră a trustului Intact, vom restitui aici adevărul despre viaţa şi opera fostului ministru al Culturii. Intens comentată, dar mai puţin cunoscută, biografia lui Andrei Pleşu are un fir roşu: pasiunea formării intelectuale şi idealul frumuseţii lăuntrice”, a declarat preşedintele Noii Republicii, Mihai Neamţu.

Părerea noastră? Ce semeni, aia culegi. Şi ceva pe deasupra

Dl. Pleşu era ministrul lui Petre Roman, la Cultură, în perioada în care un remarcabil rebut al culturii şi moralităţii româneşti, "tribunul" CV Tudor se apucase să facă praf orice intelectuali care se opuneau cât de cât derapajelor comunistoide cu accente staliniste ale lui Ion Iliescu. Era vremea când caractere monumentale Corneliu Coposu erau scoşi din TAB-urile în care fuseseră introduşi pentru a scăpa de furia "boborului" aţâţat printre alţii de fostul premeier Petre Roman, celebrul purtător de pulover revoluţionar. Dl. Pleşu era pe atunci ministru al acelui guvern şi gira, prin prezenţă, toate acele acte de crimă împotriva acestei ţări.

Da, România este condusă de impostori, de mai mult timp. Fără ei nu te poţi afirma, au ajuns să controleze fiecare aspect al vieţii publice. Dar chiar nu era altă cale pentru un mare talent, decât să se înjosească fiind membru al guvernelor Iliescu?

Nu ne place să vedem valoarea atacată de haite, după cum neplăcut la vedere este şi atunci când talentul se pune în slujba trădătorilor de ţară.