Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră? Orban, răspuns „pe lângă” la întrebarea presei

.
. (pixabay.com)

Premierul Ludovic Orban a avut, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Orşova, o atitudine neobişnuită referitoare la un subiect extrem de important, şi anume exploatarea gazelor din Marea Neagră. Concret, şeful executivului ar fi evitat să dea un răspuns clar întrebărilor insistente ale jurnaliştilor care doreau să afle ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră, indicând mai multe surse de gaze pentru alimentarea unor noi consumatori, cu excepţia zăcămintelor din Marea Neagră, informează Hotnews.ro citând Focus Energetic.

Participând la evenimentul de prezentare a proiectului "Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa", Ludovic Orban a fost întrebat de presă ce gaze vor alimenta aproape 40 de localităţi conectate la conductă, şi dacă acestea vor veni în primul rând din Marea Neagră. Iniţial, premierul a răspuns că România are o capacitate de extragere mai mare decât consumul, ceea ce ar însemna că ţara noastră produce atât de mult încât gazele din Marea Neagră nu sunt luate în considerare. La insistenţele presei răspunsul oficialului a rămas în continuare neclar.

Redăm în continuare dialogul dintre premier şi jurnalişti, potrivit Hotnews.ro.

Reporter: Mai am o întrebare. /.../ Conducta aceasta, care va alimenta o mulţime de localităţi...

Ludovic Orban: Aproape 40, v-am zis.

Reporter: Bănuiesc că se vor consuma şi gaze naturale. Astăzi, România cam cât produce, cam atât consumă. Dacă apar aceşti consumatori în plus, mă gândesc că gazele ar trebui să vină în primul rând din Marea Neagră. Ce puteţi să ne spuneţi în legătură cu /...//

Ludovic Orban: Noi avem o capacitate de extragere mai mare decât consumul pe care îl avem. Singurele perioade în care consumul poate creşte peste producţie este pe perioada de iarnă, dar şi acolo avem soluţii, pentru că noi avem depozite subterane. În schimb, nu s-a investit, o bună perioadă de timp, în capacitatea de extragere, creşterea capacităţii de extragere din depozitele noastre subterane pe perioada iernii. Din cauza asta, avem nevoie de importuri. Aici, sigur, trebuie să avem grijă ca toţi producătorii români să producă competitiv, să existe piaţa, să genereze o creştere a eficienţei producătorilor români.

Reporter: Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră?

Ludovic Orban: Avem resurse suplimentare care pot creşte capacitatea de gaz. Pe de altă parte, o dată cu finalizarea BRUA, noi o să putem beneficia de gaz din mai multe surse, nu doar de gazul românesc. BRUA, de exemplu, este conectarea la gazul azer prin TAP, prin gazoductul TAP. BRUA va permite conectarea noastră în Austria, la Baumgarten şi gazul curge şi într-o direcţie şi în cealaltă şi noi putem să îl aducem de unde este mai ieftin. Din cauza asta, inclusiv, producătorii români vor trebui să eficientizeze, ca să facă faţă competiţiei pe plan european.

Reporter: /.../ pentru că aţi amintit de conducta TAP. Ca să putem să ne alimentăm din TAP, ar trebui să existe o interconexiune între Grecia şi Bulgaria.

Ludovic Orban:: Din nou, ne bizuim pe prietenii noştri bulgari.

Reporter: Vă gândiţi cumva să discutaţi cu omologii dumneavoastră?

Ludovic Orban: Din nou, ne bazăm pe prietenii noştri bulgari.

Reamintim că, recent, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că Turcia a făcut în Marea Neagră cea mai mare descoperire de gaze naturale din istoria sa, rezervă estimată la 320 de miliarde metri cubi, faţă de cei 200 de metri cubi ai României. Zona este în apropierea perimetrului Neptun, unde a fost descoperit cel mai mare zăcământ de gaze din Marea Neagră din ultimele decenii, în urmă cu opt ani, informează sursa citată.

În plus, la începutul anului, în prima săptămâna a lunii ianuarie, premierul Ludovic Orban a vorbit despre scenariul vânzării de către americanii de la Exxon a participaţiei pentru exploatarea de gaze pe care o deţine în Marea Neagră către gigantul rus Lukoil. Declaraţiile premierului veneau în contextul în care surse citate de Agerpres anunţau că Exxon negocia cu Lukoil şi cu polonezii de la PGNIG, dar că discuţiile cu partea rusă ar fi mai avansate pentru a-şi vinde participaţia de 50 la sută pe care o deţine. Întrebat la acea vreme dacă ne-am putea trezi cu ruşi care să exploateze gazele din platoul nostru continental de la Marea Neagră, premierul Ludovic Orban a răspuns că „se pare că Exxon a luat decizia să testeze vânzarea” participaţiei de 50 la sută pe care o au la acest proiect, în condiţiile în care restul de 50 la sută este deţinut de OMV Petrom.

„Sigur că ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participaţia”, a declarat Orban. Detalii aici.