Va exploata Rusia gaze româneşti în Marea Neagră? Ce spune Orban despre acest scenariu

Platforma petrolieră.
Platforma petrolieră. (Chris Graythen / Getty Images)

Premierul Ludovic Orban a vorbit despre scenariul vânzării de către americanii de la Exxon a participaţiei pentru exploatarea de gaze pe care o deţine în Marea Neagră către gigantul rus Lukoil. Declaraţiile premierului vin în contextul în care Agerpres informa luni, citând surse că Exxon negociază cu Lukoil şi cu polonezii de la PGNIG, dar că discuţiile cu partea rusă ar fi mai avansate pentru a-şi vinde participaţia de 50 la sută pe care o deţine.

Întrebat, luni seara, la Digi24, dacă ne-am putea trezi cu ruşi care să exploateze gazele din platoul nostru continental de la Marea Neagră, premierul Ludovic Orban a răspuns că „se pare că Exxon a luat decizia să testeze vânzarea” participaţiei de 50 la sută pe care o au la acest proiect, în condiţiile în care restul de 50 la sută este deţinut de OMV Petrom.

„Sigur că ne dorim un partener – în cazul în care Exxon va decide să vândă – un partener serios, care să fie din zona parteneriatelor noastre: UE, NATO. Sigur că nu putem hotărî noi în locul Exxon cui vinde participaţia”, a declarat Orban.

Premierul a mai susţinut că nu există negocieri propriu-zise cu Lukoil şi că respectiva companie doar a cerut unele informaţii legate de acest proiect, ceea ce nu înseamnă că s-a luat o decizie de vânzare către Lukoil şi că sunt şi alţi investitori interesaţi să cumpere, a subliniat premierul României.

„De altfel, există un posibil consorţiu care să cuprindă OMV, Romgaz şi încă o altă companie, care poate să genereze o ofertă care să determine Exxon să ia o decizie care să fie benefică”, a declarat premierul.

„Oricum, până la urmă şi noi suntem implicaţi, într-un fel, în această decizie”, a reliefat Ludovic Orban.

Cât despre decizia de retragere a Exxon, Orban a opinat că aceasta a fost determinată şi de „bulibăşeala” pe care a adus-o fosta guvernare PSD în legislaţie.

„De ce au luat decizia asta, nu mă întrebaţi, dar, dacă stăm şi ne uităm la Ordonanţa 114, dacă stăm şi ne uităm la bulibăşeala privitoare la legislaţia în domeniul taxării exploataţiilor offshore şi la toate promisiunile făcute de guvernările PSD şi neonorate şi la practic schimbările peste noapte ale diferitelor poziţii ale Guvernului putem să găsim un răspuns la această decizie”.

Amintim că, la rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a transmis luni seara printr-un comunicat de presă că exploatările de la Marea Neagră reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică.

„Am declarat public, în repetate rânduri, că o prioritate a mandatului meu e că exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp. Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică.

Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislataţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adică HG pentru transferul de licenţă.

De asemenea, mi-aş dori ca Romgaz, companie a statului român, să fie parte din viitorul consorţiu care va exploata acest perimetru.

Operaţiunile de la Marea Neagră reprezintă o chestiune de securitate naţională şi recomand ca nimeni să nu ne pună la încercare cu acest lucru.", a afirmat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne