CCM a respins sesizarea Domnicăi Manole. Socialistul Vladimir Ţurcan rămâne la şefia instituţiei

Judecătorul Liuba Şova a precizat că mesajele primite înaintea alegerii preşedintelui CCM nu i-au influenţat alegerea, iar judecătorii Curţii au constatat lipsa oricărui trucaj al procesului de vot.
Domnica Manole, fost judecător la Curtea de Apel Chişinău
Domnica Manole, fost judecător la Curtea de Apel Chişinău (Epoch Times România)

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat marţi, 20 august, inadmisibilă cererea Domnicăi Manole de revizuire a hotărârilor din 19 august privind alegerea preşedintelui Curţii şi alegerea unui judecător care va exercita funcţiile acestuia în timpul absenţei. Curtea a constatat că împrejurările invocate de Manole ca temei de revizuire nu sunt de natură să schimbe esenţa hotărârilor contestate.

Potrivit unui comunicat, judecătorul Liuba Şova i-a prezentat Curţii o precizare potrivit căreia, la momentul votului, a „avut încredere în legalitatea, independenţa şi imparţialitatea procesului de vot, considerând că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curţii este corect, legal” şi a declarat că nu-l contestă şi nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural.

Mai mult, Liuba Şova a susţinut că mesajele primite la telefon din partea unei persoane înaintea alegerii preşedintelui CCM nu i-a influenţat procesul de vot. Astfel, Curtea a reţinut că Şova a votat pentru propria ei candidatură şi „din perspectiva temporală”, asupra acesteia „nu a putut fi exercitată vreo influenţă”.

„Procesul-verbal se bazează pe buletinele de vot completate, al căror conţinut îl consemnează. La procedura de vot nu au participat alte persoane în afară de judecătorii Curţii, împrejurare care exclude orice pretins trucaj al procesului de vot pentru funcţia de preşedinte al CCM, fapt confirmat de toţi cei şase judecători”, se mai arată în comunicat.

Liuba Şova, a declarat luni în cadrul unei emisiuni televizate că procedura de alegere a preşedintelui CCM ar fi fost aranjată din timp, deoarece ea a primit mesaje de la un angajat al parlamentului, care îi sugera să-l înainteze pe Vladimir Ţurcan la funcţia de preşedinte.

Magistrata a mai notat că a fost înaintată la funcţia de preşedinte al CC de către judecătorul Nicolae Roşca şi că a acumulat 2 voturi, dintre care unul a fost al ei însăşi şi al doilea probabil al celui care a înaintat-o. Restul 4 voturi au mers spre candidatura lui Vladimir Ţurcan, care s-a propus singur pentru funcţia de preşedinte.

După declaraţia Liubei Şova mai mulţi politicieni, experţi, reprezentanţi ai societăţii civile dar şi internauţi au dedus că Domnica Manole ar fi dat al patrulea vot pentru preşedintele Ţurcan, fost comunist şi deputat socialist supunând-o unui val dur de critici ceea ce a detrminat-o pe Manole să scrie pe pagina sa de Facebook că nu l-a votat la şefia CCM pe Vladimir Ţurcan, după ce iniţial a refuzat să facă public votul său, argumentând prin ”secretul deliberării”.

Totodată, Domnica Manole a cerut revizuirea hotărârii prin care Vladimir Ţurcan a fost ales preşedinte al CCM, pe motiv că „au devenit cunoscute parţial rezultatele votului secret”, existând şi „suspiciunea rezonabilă că rezultatele votării secrete au fost trucate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe