Andrei Năstase: Judecătorii care nu îşi asumă public opţiunea de vot pentru preşedintele Curţii Constituţionale, să-şi dea demisia

Votul judecătorilor CCM ascunde opţiuni formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul naţional şi cu proiectul prin care actuala guvernare s-a angajat în faţa poporului, afirmă vicepremierul R. Moldova.
Andrei Nastase
Andrei Nastase (Epoch Times România)

Vicepremierul şi ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, susţine că alegerea socialistului Vladimir Ţurcan preşedinte la Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) este de o gravitate fără margini şi riscă să compromită transparenţa pe care cei din Blocul ACUM şi-au asumat-o în detaliu încă de la înfiinţare ca bloc electoral şi cu atât mai mult în cadrul majorităţii parlamentare actuale.

Acesta menţionează că votul de luni al judecătorilor CCM ascunde, în mod evident, opţiuni formulate în baza unor interese obscure care nu au legătură cu interesul naţional şi cu proiectul prin care actuala guvernare s-a angajat în faţa poporului să edifice statul de drept şi să elibereze justiţia din captivitatea politică în care s-a aflat în ultimii ani. „Nu pentru asta am luptat!”.

„Evaluând cu maximă obiectivitate contextul şi efectele votului şi înţelegând că aşteptările societăţii cu privire la reforma justiţiei sunt fireşti şi pe deplin îndreptăţite, solicit tuturor judecătorilor CCM mandataţi de către Parlamentul şi Guvernul R. Moldova, fără nici un fel de excepţie, să-şi asume public opţiunea lor de vot pentru preşedintele Curţii. În caz contrar, solicit de îndată demisia acestora”, a scris vicepremierul pe pagina sa de Facebook.

În opinia liderului Platformei DA, votul pentru funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale a generat în societate o serie întreagă de suspiciuni şi speculaţii şi a permis lansarea unor ipoteze care nu au alte efecte decât compromiterea proiectului de dezoligarhizare a R.Moldova şi de eliberare a justiţiei de orice fel de dependenţă politică.

În concluzie, Andrei Năstase a ţinut să sublinieze că mandatele judecătorilor CCM nu pot fi mai presus de interesul cetăţenilor şi de dorinţa lor sinceră de a trăi într-o ţară în care justiţia se înfăptuieşte independent de factorul politic.