Todiraşcu: Guvernul de tehnocraţi Cioloş susţine plagiatul la fel ca Guvernul de plagiatori Ponta

Iniţiator al unui proiect de lege vizând pedepsirea plagiatului cu închisoare de la 6 luni la trei ani sau cu amendă, iniţiativă ce a primit aviz negativ de la Guvern, Valeriu Todiraşcu acuză că actualul executiv, la fel ca anteriorul, protejează furtul gulerelor albe.
Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

Senatorul Valeriu Todiraşcu acuză că Guvernul tehnocrat al lui Dacian Cioloş susţine plagiatul la fel ca guvernul anterior, condus de Victor Ponta.

"Furtul gulerelor albe trebuie să fie protejat în România, pentru ca hoţii să poată accede la vârful societăţii româneşti, în detrimentul oamenilor cinstiţi, care vor fi nevoiţi să-şi caute împlinirea profesională şi socială în ţări străine. România nu are nevoie, în opinia guvernelor Cioloş şi Ponta, de concurenţă corectă la nivel academic, de valori adevărate, iar oamenii de valoare sunt invitaţi să părăsească ţara pentru a lăsa impostorii şi corupţii să o conducă în voie", scrie Todiraşcu, într-o postare pe Facebook.

Todiraşcu mai acuză că ordonanţa de urgenţă promovată de Guvernul Cioloş pentru facilitarea procedurilor Ministerului Educaţiei de retragere a titlurilor de doctor nu rezolvă problema utilizării plagiatului: în primul rând, se referă numai la diplomele de doctor şi, în al doilea rând, efectul retragerii diplomei are efect numai în viitor şi nu sancţionează în niciun fel autorul plagiatului şi nici nu repară prejudiciul social produs de obţinerea titlului prin fraudă.

"Oare un funcţionar corupt este iertat de pedeapsa penală pentru simplul fapt că i se confiscă suma primită drept mită?" se întreabă senatorul.

Valeriu Todiraşcu mai reproşeaza Guvernulu Cioloş că, în data de 8 martie a.c., a dat aviz negtativ unei iniţiative legislative privind incriminarea în Codul penal a obţinerii diplomelor şi titlurilor academice plagiind lucrările ceea ce, în opinia senatorului, reprezintă o evidentă protecţie a celor care obţin avantaje sociale prin fraudă, echivalentă cu protejarea celor care săvârşesc fapte de corupţie.

"Iată ce afirmă Guvernul Cioloş în punctul său de vedere trimis la Senat referitor la această iniţiativă legislativă: „Considerăm că o sancţiune din punct de vedere penal a acestei situaţii exprese (obţinerea diplomelor sau titlurilor academice prin plagiat n.r.), atunci când ea nu se încadrează în ipotezele deja prevăzute de legislaţia penală apare ca excesivă. Sancţiunile penale sunt cele mai grave forme de sancţiuni, ele sunt destinate acelor încălcări de o anumită gravitate ale normelor de convieţuire socială, în cazul cărora se apreciază că toate celelalte forme de sancţionare ar fi insuficiente pentru îndreptarea făptuitorului şi repararea prejudiciului creat”", scrie Todiraşcu în opinia căruia un astfel de răspuns reflectă faptul că Guvernul Cioloş consideră acceptabil plagiatul.

"Deşi Codul penal prevede pedeapsa cu închisoarea pentru cel care a furat din supermarket un ou sau o ciocolată, pentru Guvernul Cioloş obţinerea unui spor la salariu, obţinerea titlului de profesor universitar sau admiterea în barou şi în magistratură pe baza unei lucrări de doctorat plagiate, ar fi excesiv să fie sancţionată de Codul Penal cu amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani, aşa cum prevede proiectul legislativ pe care l-am iniţiat la Parlament", mai acuză politicianul, nemulţumit că atât Guvernul Ponta cât şi Guvernul Cioloş consideră că legea drepturilor de autor, care incriminează furtul intelectual, este suficientă pentru pedepsirea plagiatului.

Nu în ultimul rând, Todiraşcu reaminteşte că iniţiativă legislativă L108/2016 pe care iniţiat-o în Parlament, avizată negativ de Guvern, a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ şi a fost votată cu 4 voturi pentru şi 4 voturi contra, în Comisia Juridică a Senatului, fiind trimisă pentru vot în plenul Senatului, fără un aviz pozitiv sau negativ al acesteia.

Votul pentru această iniţiativă legislativă se va derula în Senat în cursul lunii martie 2016. Cameră decizională este Camera Deputaţilor.