Cioloş: O înţeleg pe Kovesi, dar trebuie să învăţăm să trăim responsabil şi fără proptele externe

În timp ce Laura Codruţa Kovesi pledează pentru menţinerea MCV, pe motiv că mecanismul a reuşit de-a lungul timpului să blocheze mai multe tentative de limitare a competenţelor DNA, premierul Dacian Cioloş se poziţionează la polul opus.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Premierul Dacian Cioloş susţine că o înţelege pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care se declară în favoarea menţinerii MCV, dar, în opinia lui, societatea românească este capabilă să îşi protejeze singură drepturile şi aşteptările.

"O înţeleg pe doamna Kovesi, dar cred că societatea românească a demonstrat că îşi poate susţine drepturile şi aşteptările, inclusiv susţinând activitatea DNA.

Trebuie să învăţăm să trăim responsabil şi fără proptele externe, să începem să avem încredere în noi înşine", a fost replica dată de Dacian Cioloş pe contul său de Facebook unei persoane care făcea referire la o declaraţie a Codruţei Kovesi care se declara în favoarea menţinerii MCV.

Kovesi, în favoarea MCV

Mecanismul de Cooperare şi Verificare a fost un instrument extrem de util pentru justiţia din România, iar acesta ar trebui menţinut pentru că, în ultimii ani, s-a dovedit capabil să blocheze mai multe tentative de limitare a competenţelor DNA, a declarat miercuri seară, în cadrul unui interviu acordat Digi24, procurorul-şef al agenţiei anticorupţie Laura Codruţa Kovesi.

"Nu ştiu ce consecinţe politice sunt, sau ce implicaţii politice, însă eu, ca magistrat, vă pot spune că acest MCV a fost extrem de util pentru noi şi dacă el va continua, dacă Comisia Europeană va decide să continue, noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi şi sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective.

Din perspectiva mea, acest mecanism, de foarte multe ori, a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA le are. (...) De fiecare dată, acest MCV a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene (...) în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca acest MCV să rămână", a afirmat Kovesi.

În opinia şefei DNA, MCV a contribuit la reformarea justiţiei şi la păstrarea progreselor înregistrate în acest domeniu, fiind în continuare un instrument util de evaluare a activităţii DNA.

"Anterior am deţinut şi poziţia de procuror general, deci sunt aproape nouă ani de când am participat la misiunile de evaluare. Pot să spun că MCV pentru noi a fost un instrument foarte util în a face reforme şi a face paşi înainte în justiţie, dar şi un instrument foarte util în a păstra aceste reforme care s-au făcut.

La DNA vin de două ori pe an experţi din partea Comisiei Europene care ne evaluează rezultatele. Este o evaluare obiectivă care, din punctul meu de vedere, nu are de ce să mă deranjeze şi chiar este utilă. Şi orice evaluare externă a instituţiei este foarte bună", a mai precizat Kovesi.