Campanie electorală la Guvern: Microbuze şcolare cu "iz" de DNA

Chei pentru microbuze şcolare achiziţionate de MDRAP oferite de guvern
Chei pentru microbuze şcolare achiziţionate de MDRAP oferite de guvern (Epoch Times România)

Traficul în Piaţa Victoriei a fost perturbat astăzi pentru ca premierul Ponta să poată înmâna personal primarilor din ţară cheile primelor 100 de microbuze cumpărate în cadrul unui proiect derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale pentru transportul elevilor din mediul rural.

Asistat de Liviu Dragnea, cel care de fapt urma să fie în prim-planul presei împărţind cheile edililor locali, premierul Ponta şi-a exprimat bucuria că a reuşit să demareze acest program:

"Mă bucur foarte tare că am reuşit să demarăm acest program. Înţeleg că 600 de primării vor primi acum în prima tranşă şi încă 650 în luna octombrie. 1.250, da?! Domnul ministru mi s-a plâns tot timpul, ca toţi miniştrii Educaţiei şi ca toţi primarii, de faptul că merg copiii pe jos. (...) Am reuşit şi vreau să fie foarte clar că nu s-au împărţit pe niciun fel de partid şi toţi cei care au solicitat, 1.250, din 2.800 comune, reuşim să le acoperim anul acesta. Nu-mi doresc altceva decât să aveţi grijă să ajungă copiii la şcoală, sănătoşi, şi dus şi întors, şi să aveţi grijă de ele", a declarat premierul.

Premierul Ponta a mai lăudat microbuzele sclipitoare, la 26.933 euro bucata, declarând că acestea sunt la standarde foarte înalte şi le-a urat primarilor care au venit să ia maşinile pentru elevi (maşini care, de altfel, ar fi putut fi trimise direct la destinaţie fără perturbarea traficului în plin centrul Capitalei şi fără tam-tam) să ajungă "sănătoşi acasă" şi din septembrie să le folosească pentru copii!

Cât despre primari, fericiţii posesori ai unor microbuze noi - nu neaparat şi ai unor bugete care să le permită şi angajarea unor şoferi pentru microbuze - aceştia s-au plâns, conform Digi24, că în fiecare comună sunt 40-60 de copii de transportat, în timp ce microbuzul dat de Guvern are doar 16 locuri şi va trebui să facă 2, chiar 3 curse. Desigur, carburanţii sunt pe bani, la preţuri proaspăt indexate (cu 7 eurocenţi) de acelaşi premier care a patronat festivitatea de azi.

Conform jurnalistului Stelian Negrea, microbuzele galbene alături de care premierul s-a fotografiat cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Cotroceni ar trebui să suscite nu doar interesul presei ci şi cel al DNA.

"Let's call DNA for help!", scrie Negrea pe contul său de Facebook, atrăgând atenţia că IAC MANAGEMENT, firma câştigătoare a licitaţiei pentru 600 de microbuze din cele 1.250 menţionate de premier, are o cifră anuală de doar 1,8 milioane lei şi, în plus, patronul firmei, Ciolan Eugen, a fost asociat în trecut cu patronii altor două firme - inclusiv cu Ion Ţiriac şi cu Ioan Rus, ajuns între timp Ministru al Transporturilor în Cabinetul Ponta - care au participat la aceeaşi licitaţie şi care, ce să vezi, s-au împiedicat în diferite chichiţe şi n-au mai ajuns să depună ofertele finale (una din cele două firme, condusă de un partener de afaceri al lui Ciolan, a fost descalificată pentru că a întârziat peste termenul limită de depunere cu aproximativ 3 minute, vina fiind dată pe şoferul care a livrat plicul cu oferta n.r.)

"Licitaţia a fost câştigată la o diferenţă de doar 300 de lei/microbuz faţă de următorul clasat. Licitaţia a fost atribuită de MDRT, condus de Liviu Dragnea, care, de nenumărate rânduri, a făcut presiuni pentru modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, pentru scurtarea termenelor şi ridicarea pragurilor de la care se face licitaţia. Dubios, banul public se cheltuie!", mai scrie Negrea.

Reamintim că, după câştigarea licitaţiei, Ciolan a pus diferenţa ridicol de mică între oferta sa şi următoarea pe seama "inspiraţiei divine". Faptul că unul din 'contracadindatii' săi în procesul de ofertare a fost Marius Piţigoi, partener de afaceri cu Ciolan, şi cunoscut pentru faptul că a condus Divizia Auto a holdingului lui Ion Ţiriac, fiind asociat în diverse firme cu Ţiriac şi cu fostul ministru de Interne PSD Ioan Rus, ar fi putut ţine, prin extensie de pronie "divină."

Astăzi, la fastuoasa înmânare de chei, Victor Ponta a mulţumit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Ministerului Educaţiei pentru standardele la care au derulat proiectul.