Microbuze pentru elevi conduse de primari

Remus Pricopie, ministru educaţiei naţionale
Remus Pricopie, ministru educaţiei naţionale (Epoch Times România)

Remus Pricopie se ţine de cuvânt: până la sfârşitul acestui an Guvernul va cumpăra 600 de noi microbuze şcolare nou nouţe, pentru ca elevii de la sate să poată ajunge la şcoală fără să meargă kilometri lungi pe jos.

Pe 13 septembrie, Ministrul Învăţământului, aflat într-o vizită de lucru la Buzău, promitea că anul acesta se vor achiziţiona în jur de 600 de microbuze şcolare din cele 900 de care ar fi nevoie la nivelul ţării, pentru a se asigura transportul elevilor navetişti. Ministrul Educaţiei îi mai informa pe buzoieni că banii pentru aceste achiziţii au fost identificaţi în bugetul de stat şi că ministerul a demarat procedurile în vederea organizării licitaţiei.

La două săptămâni după declaraţiile lui Pricopie la Buzău, Gândul informează că microbuzele promise de ministru vor deveni ceva real. Şcolile din ţară vor primi mijloace de transport nou nouţe, vopsite în galben şi inscripţionate cu siglă «Achiziţionat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice în anul 2013». Valoarea microbuzelor se va ridica la peste 16,8 milioane de euro (cu TVA inclus) iar contractul va fi atribuit prin licitaţie publică la 1 noiembrie a.c. Banii provin exclusiv din bugetul intern.

Microbuze şcolare noi, galbene şi inscripţionate vor fi apoi ajunge în teritoriu în maximimum 6 luni de la achiziţionarea lor.

Apare însă o problemă greu de neglijat: microbuzele nu merg singure prin sate şi comune ci trebuie conduse de şoferi. Care şoferi nu vin la pachet odată cu microbuzele de la guvern ci vor trebui angajaţi pe plan local . Însă autorităţile locale nu pot face angajări decât dacă aprobă Ponta personal, procedeu birocratic care ar putea dura până la ... finele anului şcolar.

Angajările se fac greu. În 2010, în incercarea de a reduce imensul aparat bugetar la minimum necesar, guvernul Boc a impus principul angajărilor "1 la 7", respectiv la şapte angajaţi plecaţi, se angajează unu. Angajările în sistem s-au blocat.

În iulie 2013, Ponta a schimbat sistemul angajărilor "1 la 7" cu sistemul "1 la 1", dându-le autorităţilor locale dreptul să organizeze concurs pentru fiecare post eliberat. Lucrurile însă, în loc să se simplifice, s-au complicat. Angajările se fac numai cu aviz de la finanţe şi cu semnătura prim-ministrului.

Parcursul birocratic pentru angajarea unui şofer este ameţitor: solicitarea semnată de primar se depune la Administraţia Finanţelor Publice din judeţ până pe data de 20 a fiecărei luni. Dacă obţine avizul, acesta se comunică primarului care îşi trimite solicitarea la Ministerul Dezvoltării, împreună cu o notă justificativă. De aici, Ministerul Dezvoltării şi cel al Finanţelor înaintează în Guvern situaţia centralizată a angajărilor cerute de primării care au plafon de salarii încă disponibil. Dacă premierul îşi dă avizul final, acesta se înregistrează la Ministerul Dezvoltării şi, în 10 zile, se comunică în comună.

"Şoferul se angajează de către comună, dar dacă ai postul blocat… E o procedură atât de anevoioasă încât trec luni de zile până să obţin ceva. Ştiţi cum e? Ai mâncare în frigider, dar n-ai voie să-l deschizi", a explicat cu obidă pentru Gândul, Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR)

Dificultatea angajării şoferilor a dus la situaţii de-a dreptul periculoase pentru copii:

"Sunt situaţii în care aceste microbuze sunt conduse de cineva care are permis, uneori chiar de primari, au fost şi cazuri din acestea, sau se face un contract de prestări servicii", a explicat Emil Drăghici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne