25 de foi A4 cu sloganuri pentru reducerea CAS

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Marţi, la nouă zile după ce nu a reuşit să-i dea preşedintelui Băsescu o foaie A4 cu surse de compensare ale reducerii CAS, Premierul Ponta, având-o alături pe Ioana Petrescu, Ministrul de Finanţe, a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă nu mai puţin de 25 de foi A4 de cifre şi sloganuri prin care să demonstreze că există surse de compensare pentru CAS şi că Guvernarea Ponta este mai bună decât Guvernarea Băsescu.

Deşi cei ce au asistat la prezentare ar fi trebuit să fie convinşi că 1. reducerea CAS se susţine iar 2. Guvernarea Băsescu nu a fost bună de nimic, o analiză Hotnews arată însă că ambele idei pe care a încercat să le inducă premierul Ponta pornesc de la premize false, speculaţii şi cifre care nu se susţin prin nimic.

Din start Guvernarea Ponta vs. Guvernarea Băsescu este un non-sens, căci Băsescu nu a fost premier al ţării şi în consecinţă nu avea cum guverna. În rest, cele 25 de pagini produse de premier şi publicate de hotnews conţin sloganuri, care să arate că Guvernarea (?!) Băsescu a tăiat salarii şi pensii în timp ce Ponta le-a crescut (referire la tăierea salariilor în timpul guvernării Boc, măsură considerată necesară la vremea respectivă pentru a nu intra în vârtejul crizei ce i-a răvăşit pe greci), zeci de spitale închise versus 12 redeschise de guvernul Ponta, în condiţiile în care au trecut doar câteva luni de când medicii au adus un sicriu în faţa Palatului Victoria, reproşând Guvernului (Ponta II la vremea respectivă), că a pus sănătatea pe dric, şi lunga listă de pseudo-argumente electorale înşirate de echipa Ponta pe 25 de pagini poate continua.

Revenind însă la reducerea CAS a cărei sustenabilitate, reamintim, premierul Ponta şi Ioana Petrescu nu au putut să o argumenteze în antologica discuţie de la Cotroceni, când Ministrul de Finanţe i-a recomandat preşedintelui măsura "din tot sufletul ei", în timp ce premierul nu a ştiut ce e acela MTO (provizionul de risc bugetar cerut de UE pentru prevenirea dezechilibrelor), fix pe prima pagină a prezentării susţinute ieri, Ponta & Petrescu & echipa lor prezintă cifre care să ne convingă că în timp ce CAS-ul "va pune la dispoziţia firmelor" 4,8 miliarde de lei, (bani ce nu vor mai intra la buget), Guvernul va aduce şi el nu mai puţin de 8,4 miliarde de lei.

Atâta doar că sumele înşirate de echipa Ponta reprezintă SPERANŢE, nu măsuri. Practic, banii despre care premierul afirma că vor veni la buget sunt 1,3 miliarde lei din CAS, CASS, contribuţii la şomaj a fi încasate în urma unor ipotetice creşteri ale locurilor de muncă. La aceste 1,3 miliarde se vor adăuga alte 1,25 miliarde lei reprezentând încasări din TVA din ipotetice noi investiţii.

În plus, cu un optimism "nebun" guvernul mai contează pe alte 4 miliarde de lei dintr-o posibilă recuperare a datoriilor firmelor aflate în insolvenţă, uitând că, în genere, firmele intră în insolvenţă fiindcă nu au bani iar la recuperarea creanţelor, conform legii, rândul statului vine după administratorul judiciar, salariaţi şi bănci, dacă mai rămâne ceva de luat.

Alte 1,9 miliarde de lei se vor mai obţine dintr-o posibilă reducere a evaziunii fiscale şi iată cum, în consecinţă, Guvernul Ponta "contează" pe 8,5 miliarde de lei pentru a acoperi 4,8 miliarde lei reprezentând impactul negativ al reducerii CAS.

În rest, merită menţionat că la întrebările incomode ale jurnaliştilor, premierul nu şi-a mai dat ochii peste cap cum a făcut la Cotroceni, ci a preferat să plece pur şi simplu de la propria conferinţă, pentru a nu intra "în polemici" cu ziariştii ce îl întrebau cum se face că prezentarea sa (care, apropos, conţinea şi un infografic preluat de la Ziarul Financiar, fără citarea sursei) nu dă informaţii relevante despre rezultatele activităţii ANAF, în condiţiile în care mare parte din banii ce vor susţine reducerea CAS-ului depind de încasările ANAF.

La presiunea jurnaliştilor care cereau explicaţii pentru faptul că în prezentarea susţinută de Ponta, la slide-ul dedicat ANAF apăreau doar comparaţii ale încasărilor respectivei instituţii în 2013 faţă de anii precedenţi NU şi comparaţii încasări versus programul asumat de ANAF, premierul s-a ridicat de la masă, spunând pe fugă: "Încă o dată, eu v-am prezentat datele. Dacă e vreo eroare, sunt convins că o să o îndrept. Mă iertaţi, am vrut să vă răspund de aici dar intrăm la polemici", a declarat Ponta.

Potrivit hotnews, la conferinţa de presă, lângă premier s-au aflat ministrul Finanţelor Ioana Petrescu, ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici şi consilierul premierului, Cristian Socol care nu au avut nimic de spus.