Bugetarii ameninţă cu proteste la nivel naţional. Posibilă grevă la orizont

(Arhivă 2014) Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)
Loredana Diacu
24.08.2015

Funcţionarii publici anunţă proteste la nivel naţional, dacă nu le vor fi mărite salariile. Potrivit stiripesurse.ro, două treimi dintre funcţionarii publici fac presiuni ca să primească lefuri mai mari, Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor “SED LEX” cerând majorări salariale de cel puţin 30% pentru membrii săi.

„Biroul Executiv al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a strâns semnăturile necesare pentru declanşarea acţiunilor de protest la nivel naţional de la 75% dintre membrii noştri de sindicat”, precizează alianţa, într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, SED LEX doreşte trecerea direct la acţiuni greviste, care să susţină o creştere salarială de cel puţin 30% în administraţia publică, unde 62% dintre salariaţi au venituri situate între 800 şi 1.200 de lei net.

Astfel, Biroul Executiv a convocat în data de 9 septembrie 2015 Consiliul Unional al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, format din reprezentanţii federaţiilor membre, pentru a stabili data când va fi declanşată grevă generală în toată administraţia publică, respectiv în primării, consilii judeţene, asistenţă socială, finanţe, mediu, muncă, pensii.

Amintim că preşedintele SED LEX a avut în data de 21 august o întâlnire informală cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, pe tema legii salarizării şi reorganizării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Cu ocazia respectivei întâlniri, ministrul a fost avertizat că ar putea urma proteste "deoarece în teritoriu este un puternic sentiment de frustrare bazat pe realităţile unei salarizări proaste, în special în zonele administraţiei locale (salariul net reprezentând 800 – 1700 lei) sau în cadrul instituţiilor subordonate Ministerului Mediului, Muncii, etc.", precizează sindicaliştii.

Reamintim că în ultima perioadă Guvernul a fost asaltat de cereri ale bugetarilor vizând majorări salariale. Presiunea pe guvernanţi a început imediat după ce premierul Ponta a anunţat majorarea salariilor medicilor cu 25%, moment în care angajaţii din învăţământ şi poliţiştii au cerut să nu fie uitaţi nici ei, reamintind Puterii că trăiesc cu salarii de mizerie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor