Sindicaliştii din aviaţie: "Suntem împinşi spre o grevă generală pe care nu ne-o dorim"

Controlorii de trafic aerian de la Romatsa în grevă de avertisment.
Controlorii de trafic aerian de la Romatsa în grevă de avertisment. (Facebook)

După mai multe runde de negocieri eşuate cu conducerea ROMATSA, sindicaliştii din aviaţie avertizează că ar putea intra în grevă generală, informează B1 TV.

”Faţă de greva de avertisment, această grevă se ştie când începe, dar nu se ştie când se termină”, avertizează sindicaliştii.

Amintim că, în data de 15 iulie, pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, a avut loc o grevă de avertisment a controlorilor de trafic de pe Aeroportul Henri Coandă, care, timp de mai multe ore, au asigurat controlul a doar 30% dintre zboruri.

Potrivit sursei citate, controlorii de trafic sunt nemulţumiţi de faptul că nu au un contract colectiv de muncă şi că ROMATSA a fost transformată de conducere într-o instituţie militarizată în care doar liderii îşi pot exprima punctele de vedere. O serie de alte nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt legate de vârsta de pensionare şi de organigrama instituţiei.

”Găsisem soluţii pentru multe din revendicările pe care le aveam, rămăseseră doar două nesoluţionate... Azi suntem într-o situaţie explozivă, având în vedere că absolut toate înţelegerile pe care le-am avut, semnate în prezenţa ministrului Matache după venirea din concediu a directorului general Stanciu, nu au mai contat. De exemplu, în prezenţa ministrului s-a stabilit să nu se facă nicio angajare până la încheierea conflictului, fără acordul ministrului şi a consiliului de administraţie. Domnul director general a organizat un concurs pentru angajare în aparatul administrativ, din punctul nostru de vedere, total ilegal", a declarat un lider sindical, acuzând că angajările sunt "dedicate."

"Un alt aspect se referea la faptul că nu se mai dau sporuri până nu se închide conflictul şi nu avem un contract colectiv de muncă. Din păcate, la întoarcerea din concediu, domnul director general Stanciu a continuat cu tot felul de prime şi sporuri preferenţiale pentru a dezbina”, a mai adăugat sindicalistul.

"Suntem împinşi spre o grevă generală pe care nu ne-o dorim", a declarat un alt sindicalist.

Angajaţii ROMATSA au mai precizat că, în cursul zilei de ieri, au trimis un document către ministrul Transporturilor şi către DNA, prin care solicitau demiterea tuturor celor care au fost angajaţi ilegal în această întreprindere, inclusiv a celor trei generali.

Întrebaţi de declanşarea grevei generale, sindicaliştii au explicat că data începerii acestui protest trebuie stabilită cu acceptul întregului sindicat: "Vom trimite către toţi reprezentaţii o propunere de dată pentru începerea grevei generale şi în momentul în care vom întruni minim două treimi, vom anunţa grevă generală”, a declarat sindicalistul.

Liderul sindical a mai precizat că angajaţii din Bucureşti vor propune ca greva să nu fie începută la 48 de ore de la data anunţului, aşa cum prevede legea, ci la circa cinci sau şase zile "pentru a da timp autorităţilor statului să facă ceva şi să oprească acest lucru".

"O grevă generală nici nu se compară cu efectele grevei de avertisment de două ore şi nu dorim ca pasagerii să fie afectaţi de incompetenţa acestei conduceri militare de la ROMATSA. (...) Data trecută, doar pentru două ore, traficul a fost perturbat inclusiv până în Germania”, a mai precizat sindicalistul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne