BNR avertizează că majorarea pensiilor cu 40% ar putea afecta aderarea României la zona euro

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu (Epoch Times România)

Economiştii Băncii Naţionale a României atenţionează într-un raport că majorarea punctului de pensie cu 40% ar putea duce la creşterea deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB şi alte efecte negative sistemice asupra economiei ţării, precum şi la periclitarea şanselor noastre de aderare la zona euro.

“Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se arată în raportul România şi Uniunea Europeană în vremuri de pandemie, publicat pe site-ul BNR.

Potrivit BNR, aşa cum se arată şi în cea mai recentă opinie a Consiliului Fiscal, este esenţială evitarea “creşterii punctului de pensie cu 40%”, în condiţiile în care acest lucru “ar destabiliza economia şi mai mult” într-un moment în care România trebuie să atenueze efectele crizei economice generate de pandemia de Covid.

“Este obligatoriu să evităm ca economia românească să intre într-o spirală de criză foarte periculoasă”, au adăugat economiştii Băncii Naţionale.

Totodată, BNR avertizează în raportul respectiv că şansele aderării României la zona euro, şi în prealabil de intrare în Mecanismul Cursurilor de Schimb – ERM2, ar putea fi afectate de existenţa unor deficite bugetare structurale mari şi a unor deficite externe considerabile.

“Este necesară creşterea veniturilor fiscale (bugetare) pentru a face faţă unor crize viitoare, pentru a avea un buget public mai robust. O creştere a bazei de impozitare ar ajuta corecţia macroeconomică din următorii ani. O asemenea creştere ar ajuta mult ca procesul de corecţie macroeconomică să nu fie însoţit de taxe şi impozite mai mari, ceea ce ar fi o corecţie suboptimă”, se mai arată în raportul BNR.

Banca Naţională a României a publicat acest raport în condiţiile în care cele două camere ale Parlamentului se vor întruni, marţi, în şedinţa de plen reunit, pentru a vota rectificarea bugetară. Anterior, în comisiile de resort s-a votat raport de adoptare cu amendamente a rectificării bugetare, cu 20 de voturi “pentru” şi unul “împotrivă”.

Cel mai important amendament abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede majorarea acestuia cu 40%, lucru care, potrivit liberalilor, dar şi analiştilor financiari şi forurilor internaţionale, ar arunca în aer bugetul.

Mai mult, cu toate că o astfel de majorare ar putea fi susţinută doar prin împrumuturi, comisiile au adoptat şi un amendament marca Teodorovici care stipulează că Guvernul nu mai poate creşte datoria publică peste 40% din PIB, aceasta în timp ce, în prezent, datoria publică este deja la 42,2% din PIB. Deci practic PSD împinge bugetul spre implozie. Detalii aici.