Blejnar şi Comăniţă au interdicţie de a părăsi ţara pentru încă 30 de zile

. (Photos.com)
Epoch Times România
05.09.2012

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis în cursul zilei de miercuri prelungirea cu 30 de zile a măsurii de a nu părăsi ţara dispusă în cazul fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi al fostului şef al Vămilor, Viorel Comăniţă.

Aceştia sunt cercetaţi într-un caz privind o evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro. Cei doi s-au prezentat miercuri dimineaţa la DNA, unde au luat la cunoştinţă măsura dispusă şi care poate fi contestată în instanţă.

Potrivit DNA, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, ar fi sprijinit grupul infracţional care a iniţiat un complex mecanism evazionist vizând sustragerea de la plata accizelor a unor cantităţi de motorină vândute sub denumirea unor produse petroliere inferioare, din mai 2011 până în iulie 2012.

Tot în acest caz mai sunt cercetaţi fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa, Dan Secăreanu, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta, Mihai Gulea, soţii Radu şi Dana Nemeş, Ovidiu Ioan Moldovan şi Ştefan Puşcaşu care au primit interdicţie de a părăsi ţara.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut instituirea sechestrului asiguratoriu asupra mai multor bunuri mobile şi imobile aparţinând fostului şef al ANAF Sorin Blejnar, fostului său şef de cabinet Codruţ Marta şi fostului director al Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 - iulie 2012, Andrei Florin Jugănaru, Dumitru Chirvăsitu, George Guliu, Radu Nemeş şi Dana Nemeş, ar fi format şi coordonat un grup infracţional organizat prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

Prin această metodă bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor, cu scopul declarat de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

Anchetatorii anticorupţie au arătat, în referatul prin care au cerut arestările din acest dosar, că gruparea suspectată era structurată pe mai multe paliere, unul dintre acestea fiind denumit de procurori "palierul de protecţie".

Potrivit procurorilor, acest palier era compus din fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta şi Viorel Comăniţă. Codruţ Marta este dat dispărut din 25 mai şi dat în urmărire internaţională din 30 mai.

Codruţ Marta se baza pe relaţiile deţinute de omul de afaceri Emilian Schwartzenberg la nivel guvernamental pentru menţinerea în funcţie, până la mijlocul lunii aprilie, a lui Sorin Blejnar şi Viorel Comăniţă, susţin procurorii DNA.

Ei au evidenţiat că Alexandru Codruţ Marta ar fi promis că-l va convinge pe Sorin Blejnar să mai rămână o perioadă la conducerea ANAF în interesul omului de afaceri Radu Nemeş.

Procurorii anticorupţie susţin că Nemeş i-ar fi cerut lui Marta ca Blejnar să mai stea "măcar o lună, două, fiind şi cu alea vechi pe punctele de finalizare, sunt şi altele noi", deoarece se gândea că "nu îi este chiar indiferent ce se întâmplă în jurul lui".

Menţinerea în funcţie a lui Blejnar era vitală pentru Radu Nemeş, care intenţiona să finalizeze o serie de proiecte şi "să demareze mecanisme evazioniste suplimentare", direcţie în care Marta şi-a exprimat disponibilitatea să-l convingă pe Blejnar să nu renunţe la funcţie, cât şi pentru a acţiona în sensul alegerii unei alte persoane dispuse să coopereze, "iar dacă tot vrea neapărat să plece, să pună pe cine trebuie", conturându-se indicii că cel vizat la acel moment pentru înlocuire era Sorin Florea - comisarul general adjunct al Gărzii Financiare.

Procurorii evidenţiază că, în ziua de 5 martie, în jurul orei 10.10, Codruţ Marta s-a întâlnit cu Viorel Comăniţă şi au discutat mai bine de o oră cu Emilian Schwartzenberg la restaurantul Casa Di David. De asemenea, în 7 martie, Emilian Schwartzenberg a stabilit o întâlnire pentru ora 12.00 cu Marta, transmiţându-i: "Vin şi cu răspunsurile, cred că până atunci cu aşa".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor