Birchall: Toţi fugarii trebuie aduşi să execute pedeapsa acasă iar banii furaţi să fie recuperaţi în integralitate

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall, şi-a exprimat indignarea, pe Facebook, după ce presa a dezvăluit că unul din cinci condamnaţi definitiv este de negăsit. De altfel, opinia publică a privit consternată cum un număr de condamnaţi notorii au fugit din ţară înainte de pronunţarea unei sentinţe definitive.

"Nu este prima dată când spun că trebuie schimbată legislaţia (în ceea ce priveşte măsurile asiguratorii şi preventive, de exemplu interdicţia de a părăsi ţara) pentru a se impiedica fuga exact înainte de condamnarea definitivă! Nu mai stiu în detaliu situaţia la zi şi ce demersuri s-au făcut în ultima perioadă dar vă spun că pe perioada mandatului meu faţă de fiecare dintre cei enumeraţi aici s-a avansat cu procedura de extrădare", a declarat Ana Birchall.

Fostul ministru a explicat că, în cazul lui Puiu Popoviciu, pe vremea mandatului său, a câştigat în primă instanţă în Marea Britanie. Omul de afaceri a declarat apel şi acum se judecă apelul.

"Daniel Dragomir: Tot anul trecut, prin comisie rogatorie, am obţinut un document extrem de important (recunoaşterea vinovăţiei unei părţi) o probă extrem de importantă care în mod evident a cântărit la condamnarea acestui domn (acum poate înţelegeţi de ce mă tot atacă peste tot...şi el şi acoliţii lui, de exemplu un avocat cu nume de condiment!). Chiar dacă mi-am făcut atât de mulţi duşmani, nu voi înceta să susţin că toţi fugarii trebuie aduşi să execute pedeapsa acasă iar banii furaţi să fie recuperaţi în integralitate", a precizat Ana Birchall.

Reacţia fostului ministrul vine în urma unui articol publicat de Europa Liberă din care reiese că unul din cinci condamnaţi definitiv dispare de la domiciliu înainte de pronunţarea unei sentinţe de închisoare cu executare, potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi ale Poliţiei Române. În acest moment, 4.514 persoane condamnate definitiv sunt date în urmărire. Detalii aici.