Statistică şocantă: Unul din cinci condamnaţi definitiv este de negăsit

Daniel Dragomir
Daniel Dragomir (bursa.ro)

Statisticile Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi ale Poliţiei Române relevă că unul din cinci condamnaţi definitiv dispare de la domiciliu înainte de pronunţarea unei sentinţe de închisoare cu executare. În acest moment, 4.514 persoane condamnate definitiv sunt date în urmărire, informează Europa Liberă.

"Din verificările efectuate la structura competentă a rezultat faptul că, în baza de date urmăriţi, figurează un număr de 4.514 persoane condamnate definitiv care se sustrag executării pedepselor şi sunt date în urmărire", se arată într-un răspuns al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Cei mai mulţi sunt plecaţi din ţară, fiind urmăriţi internaţional. În această categorie intră şi arestaţii preventiv în lipsă.

În acelaşi timp, în penitenciarele din România, la data de 20 iulie 2020, "în sistemul penitenciar se înregistra un efectiv de 20548 de persoane custodiate", se arată într-un răspuns al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Asta înseamnă că 22% dintre condamnaţi dispar de la domiciliu înainte de pronunţarea unei sentinţe definitive, ei fiind căutaţi ulterior de poliţişti. Cheltuielile cu căutarea şi eventualul lor transport în ţară sunt suportate de statul român şi nu se adaugă cheltuielilor judiciare.

Condamnaţi notorii au fugit înainte de pronunţarea unei sentinţe definitive.

Pagina de "persoane urmărite" a Poliţiei Române cuprinde 2500 de fotografii ale celor urmăriţi şi publică datele celor care se sustrag pedepselor, acuzaţiile procurorilor şi condamnările primite. Cei mai mulţi sunt urmăriţi pentru infracţiuni la regimul rutier, urmează furturile şi tâlhăriile, traficul de persoane, omoruri şi fapte de corupţie. Printre cetăţenii străini condamnaţi în România se remarcă un număr mare de chinezi, cei mai mulţi condamnaţi pentru evaziune fiscală.