Birchall invocă "greaua moştenire": Începem să recuperăm întârzierile cauzate de inacţiunea Guvernului Cioloş
alte articole
Guvernul Cioloş a bătut pasul pe loc în privinţa pregătirii preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, astfel că acum actualul Executiv a trebuit să se mobilizeze pentru a recupera întârzierile, a declarat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall.
"Pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE în primul semestru al anului 2019 intră în linie dreaptă. Prin decizia emisă în această săptămână de către prim-ministrul Sorin Grindeanu se constituie astfel Consiliul Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, structură care va avea ca rol stabilirea liniilor directoare şi a priorităţilor de acţiune în vederea preluării Preşedinţiei Consiliului UE", reiese din comunicatul citat.
Consiliul se va reuni trimestrial (sau în şedinţe extraordinare ori de câte ori va fi nevoie) şi va fi condus de către premierul Grindeanu, iar în absenţa prim-ministrului, Consiliul va fi condus de Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene. Din componenţa Consiliului Interministerial mai fac parte ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, ministrul Mediului, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Apărării Naţionale, ministrul Finanţelor Publice, ministrul Justiţiei, secretarul general al Guvernului şi reprezentantul permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.
"Decizia Guvernului de înfiinţare a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea şi Exercitarea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene certifică eforturile noastre din ultimele luni de accelerare a organizării pentru pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în primul semestru din 2019.
Din păcate, fostul Executiv a bătut pasul pe loc, nu şi-a făcut temele la momentul potrivit, iar noi suntem puşi în situaţia de a recupera întârzierile cauzate de Guvernul anterior. Mulţumesc tuturor colegelor şi colegilor care ne-au sprijinit şi ne sprijină zilnic. Mulţumesc domnului preşedinte Liviu Dragnea care ne-a susţinut încă de la început, inclusiv prin includerea în buget a unei file de buget separate pentru pregătirea Preşedinţiei", a declarat Ana Birchall.
Totodată, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a subliniat că "România are viziunea şi voinţa politică, precum şi capacitatea administrativă necesare ducerii la bun sfârşit a acestei responsabilităţi importante, putând îndeplini cu succes rolul de mediator imparţial care îi revine statului ce deţine Preşedinţia - este o oportunitate pentru România care trebuie valorificată la maximum".
Ana Birchall a mai precizat că, în domeniul afacerilor europene, pe lângă temele curente de dezbatere existente pe agenda europeană, două sunt obiectivele cărora actualul Executiv le acordă maximă importanţă: pregătirea Preşedinţiei României la Consiliul UE şi gestionarea Brexit-ului.
"Pentru ambele obiective, ne-am mobilizat şi am început să recuperăm întârzierile cauzate de inacţiunea Guvernului tehnocrat, am prioritizat şi am creat structuri operative care vor evalua şi vor lua decizii în timp real, astfel încât ţara noastră să fie pe deplin pregătită să răspundă provocărilor în perioada următoare", a punctat ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Consiliul va exercita un rol de îndrumare strategică, iar principalele atribuţii vor fi:
1) dezbaterea temelor de interes şi evaluarea scenariilor prezentate de către membrii Consiliului potrivit propriilor domenii de competenţă;
2) stabilirea acţiunilor prioritare şi a calendarului de implementare al acestora;
3) stabilirea îndrumării necesare desfăşurării activităţii ministerelor cu atribuţii în elaborarea actelor normative necesare pregătirii şi exercitării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.