Dragnea vrea să renunţe la 0% TVA pentru achiziţia de case şi publicitate: "Nu facem binele cu forţa!"

Cei care sperau că-şi vor putea cumpăra casa fără să mai plătească TVA, ar putea fi puşi în situaţia de a-şi reconsidera visul. PSD se gândeşte serios să renunţe la oferirea acestei facilităţi.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Autor al unor fulminante promisiuni electorale, PSD ar putea renunţa la proiectele privind introducerea TVA zero pentru achiziţia de locuinţe şi pentru publicitatea din presă, a anunţat joi liderul formaţiunii, Liviu Dragnea, relatează HotNews.

Explicaţia? Potrivit liderului PSD, firmele din imobiliare au susţinut că TVA zero le-ar provoca probleme de cash-flow, obligându-le să aştepte 1-2 ani recuperarea TVA.

"Săptămâna viitoare voi avea ultima discuţie cu colegii din comisiile din specialitate. Se pare că agenţii comerciali din domeniu au o temere justificată că vor avea probleme cu cash-flow-ul pentru că o să aibă de recuperat TVA. Am cerut Ministerului Finanţelor să găsească până săptămâna viitoare o modalitate să vedem dacă se poate rezolva această problemă, să nu ajungă firmele din domeniu să aştepte să-şi recupereze banii 1-2 ani. Există varianta să se recupereze imediat TVA - iar dacă în 30 zile nu e rambursat, atunci să curgă imediat penalităţi. Dacă nu găsim soluţii, varianta e să renunţăm la idee. Dar nu aş vrea să renunţăm, să ne împiedicăm de acest detaliu birocratic", a declarat Dragnea despre proiectul de lege privind TVA zero la tranzacţiile cu locuinţe.

Proiectul de lege privind zero TV la achiziţia de locuinţe a fost depus la Senat, însă nu a intrat nici până acum în dezbatere.

Cât despre renunţarea la 0% cota TVA la publicitatea pentru presă nici aici n-ar fi vina PSD, ci s-ar datora faptului că furnizorii de publicitate ar urma să scadă sumele investite în reclamă exact cu cuantumul scăderii TVA.

"Dacă cei cărora ne adresăm nu vor, nu facem binele cu forţa. TVA zero a fost gândită în condiţiile în care sumele din publicitate care să ajungă în presă creşteau. Dar mulţi oameni din presă au vorbit cu oameni din publicitate, care au vorbit cu furnizorii de publicitate, şi au spus că dacă scade TVA vor scădea şi ei sumele, deci nu are rost. Săptămâna viitoare vom lua o decizie finală", a spus Liviu Dragnea.

La rândul său, premierul Grindeanu a explicat şi el, de asemenea astăzi, că Guvernul poartă discuţii cu partenerii sociali pe tema proiectului de lege care elimină TVA pentru tranzacţii imobiliare şi pentru publicitate, iar aceştia nu sunt convinşi că măsurile vor duce la creşterea industriei. Grindeanu a mai susţinut că va avea discuţii şi cu reprezentaţii Comisiei Europene cu privire la reglementările UE în domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne