"Prăpădul" continuă. Cătălin Drulă: PSD este specialist la făcut praf proiecte de infrastructură

Din păcate, tripleta Neaga-Şova-Ponta care a făcut praf infrastructura în anii 2012-2015 pare a avea un demn urmaş în cvartetul Ioniţă-Cuc-Grindeanu-Dragnea care va fi la fel de trist amintit peste câţiva ani, a tras un semnal de alarmă deputatul Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă (Facebook.com / Cătălin Drulă)

Dacă vă întrebaţi de ce proiectele de infrastructură din România sunt întârziate, blocate, prost făcute - din cauza unor poveşti ca asta. Trăim o epocă Şova-reloaded de când a venit Cuc la minister - totul în timp ce maşinăria de propagandă anunţă noi culmi ale dezvoltării, miliarde de euro şi mii de km de drumuri, a tras un semnal de alarmă, vineri, pe pagina sa de Facebook, deputatul Cătălin Drulă, fostul consilier al lui Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură.

"PSD este specialist la făcut proiecte de infrastructură praf. Cea mai recentă victimă este Centura Timişoara Sud. Schimbarea de strategie recentă va însemna un proiect mai prost (centură cu o bandă pe sens la un oraş mare din Europa în 2017!) şi cu mai multe probleme şi blocaje în implementare. Să rememorăm ce s-a întîmplat. În ultima zi a Guvernului Cioloş, pe 4 ianuarie, s-a lansat licitaţia pentru actualizarea proiectului făcut pentru acest drum în 2011, inclusiv trecerea la 2 benzi pe sens în loc de una (în funcţie de studiul de trafic). Tehnic vorbind licitaţia este pentru: studiu de fezabilitate proiect tehnic detalii de execuţie documentaţie tehnică pentru autorizaţie de construire. Practic, tot ce-ţi trebuie pentru a contracta ulterior un constructor care să-ţi execute lucrările. Ofertele urmau să fie depuse pe 4 aprilie", a explicat Drulă.

Potrivit deputatului USR, la sfârşitul lui martie se anulează licitaţia şi se lansează zilele trecute una nouă pentru "proiectare şi execuţie" a drumului pe proiectul din 2011.

"Motivul: noua filozofie a PSD de abordat proiectele de infrastructură: design&build (proiectare execuţie) pe proiecte foarte vechi sau proaste (Craiova-Piteşti este alt drum căruia i-au pus gând rău). De fapt nu e nicio noutate, este aceeaşi abordare care a dus la probleme enorme de implementare la proiecte precum autostrada Orăştie-Sibiu lot 3 (alunecările de teren de la Aciliu), Lugoj-Deva (autostrada va fi gata la 6-7 ani după termenul prevăzut), Sebeş-Turda (întârzierile vor fi de cel puţin 4 ani) şi multe altele", a explicat Drulă.

Fostul consilier al lui Cioloş a remarcat că, de fapt, prin această nouă licitaţie design&build se rămâne la proiectul din 2011 care avea o singură bandă pe sens.

"Încă din studiul de trafic din 2011, se prevedea că la sfârşitul construcţiei (în 2016 era prevăzută) noul drum ar fi avut nivelul de serviciu D (unde A este cel mai bun - drum liber şi F este cel mai prost - ambuteiaj permanent). Cu creşterea de trafic din ultimii 5 ani care a depăşit probabil prognozele, în 2021, când ar fi gata drumul, nivelul de serviciu ar fi E sau F. Mai pe scurt şi fără explicaţii tehnice, se construieşte un drum care va fi direct sufocat. (Pentru cine face comparaţia cu sectorul actual al Centurii Timişoara din nord, acela este deja dublat de autostrada A1, paralelă, de aceea nu e aşa de aglomerat)", a punctat Drulă.

Dar va fi măcar construit mai repede drumul cu noua licitaţie design&build? Răspunsul este nu, a continuat deputatul, ba chiar ar putea fi mai întârziat.

Calendarul pe calea pe care se pornise (actualizare proiect licitaţie lucrări)

aprilie 2017 - depunere oferte

* 4 luni - evaluare oferte

august 2017 - semnare contract

* 9 luni - actualizare studii, proiectare documentaţie completa

aprilie 2018 - lansare licitaţie lucrări

* 8 luni - perioada depunere oferte evaluare oferte

dec 2018 - semnare contract lucrări

dec 2020 - finalizare

Calendarul pe noua procedură

sf. aprilie 2017 - lansare licitaţie design&build

* 8 luni depunere oferte evaluare oferte

ian 2018 - semnare contract

* 6 luni proiectare cf contract

iulie 2018 - începere execuţie lucrări

* 24 luni execuţie lucrări cf contract

iulie 2020 - finalizare

"Teoretic, o economie de 6 luni. Practic, din toate experienţele din ultimii 10 ani întârzierile la perioada de proiectare sunt de 6-12 luni pe un SF vechi cu avize expirate - deci va fi gata chiar mai târziu pe noua strategie. Şi să nu uităm - totul pentru a construi în anul 2020 (cînd ar urma să fie gata) la un oraş mare european un inel cu o bandă pe sens. Un drum care ştim din studiul de trafic că va fi saturat deja de la inaugurare", a afirmat Drulă.

Ce spune PSD că va obţine? O economie de timp în derularea proiectului.

"De fapt, asta e povestea mincinoasă pe care le-o spune directorul CNADNR Ioniţă şi pe care, în lipsa lor de competenţă şi/sau disperarea după capital politic rapid, o înghit ministrul, premierul şi şeful PSD. Din păcate, tripleta Neaga-Şova-Ponta care a făcut praf infrastructura în anii 2012-2015 pare a avea un demn urmaş în cvartetul Ioniţă-Cuc-Grindeanu-Dragnea care va fi la fel de trist amintit peste câţiva ani", a conchis Drulă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne