Birchall, după ce Comisia Juridică respinge desfiinţarea SIIJ: Gaşca Iordache-Savonea vrea să ţină Secţia "Nufărul"

Ana Birchall
Ana Birchall (Ana Birchall)

Fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall a anunţat luni că iniţiativă legislativă de desfiinţare a controversatei Secţii Speciale (SIIJ) a fost respinsă de Comisia Juridică din Camera Deputaţilor. În acest context, Birchall acuză „gaşca Iordache, Savonea” că doresc „menţinerea Secţiei ‘Nufărul’”, dovadă fiind şi raportul de activitate pe 2019 al SIIJ: din 417 dosare 415 sunt clasate.

Iată ce scrie fostul ministru într-o postare pe pagina sa de Facebook:

„Înţeleg că pentru iniţiativa legislativă de desfiinţare a Secţiei Speciale (SIIJ), Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a dat raport de respingere. Cu alte cuvinte gaşca Iordache, Savonea şi toţi susţinătorii acestei Secţii doresc menţinerea Secţiei "Nufărul" care, în această formă, s-a dovedit a fi toxică pentru sistemul judiciar şi pentru ceea ce înseamnă justiţia în România. Raportul lor de activitate pe anul 2019 este mai mult decât grăitor: din 417 dosare 415 sunt clasate!

Sper să se înceteze cu manipularea cum că fără această Secţie magistraţii certaţi cu legea scapă! Aşa cum am mai spus, această Secţie a fost moşită de Iordache, Savonea şi gaşca, pentru alte motive decât pentru a asigura respectarea legii şi a domniei legii sau pentru ca cei certaţi cu legea, indiferent cum îi cheamă, să răspundă! Dacă vă uitaţi pe statistica anului trecut o să observaţi că numărul magistraţilor anchetaţi de SIIJ este de 3! Da exact, 3 dintre care 1 achitat de instanţă! Sper totuşi că votul din plen să fie pentru adoptare”.

Birchall nu este singurul fost ministru al Justiţiei care susţine necesitatea desfiinţării SIIJ.

La rândul său, Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Cioloş, a afirmat într-un interviu acordat pentru Spotmedia.ro, că Secţia Specială de investigare a magistraţilor trebuie categoric desfiinţată.

„Şi nu pentru că aşa vrea societatea civilă şi opoziţia, ci pentru toate motivele indicate de cea mai mare parte a magistraturii din România şi confirmate de partenerii strategici ai României, Consiliul Europei prin Grupul de state împotriva Corupţiei (GRECO) şi prin Comisia pentru Democraţie prin Lege (Comisia de la Veneţia), precum şi Comisia Europeană prin rapoartele din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare”, a precizat fostul ministru.

Totodată, Raluca Prună subliniază un „fapt fundamental”, anume acela că „Secţia Specială a fost gândită ca braţ armat al politicului împotriva magistraţilor”.

„Modul în care a apărut această secţie, modul de organizare de tip stat în stat în cadrul Parchetului General, modul în care conducerea Secţiei s-a remarcat prin hăituirea unui magistrat aflat într-o procedură de numire într-o înaltă funcţie europeană, şi activitatea însăşi a Secţiei aşa cum e descrisă în raportul său de activitate – toate acestea indică nimic altceva decât că Secţia a fost gândită ca un instrument de presiune, care nu îşi are locul într-un stat de drept”, susţine fostul ministru tehnocrat.

În plus, Prună sesizează faptul că „Secţia – aşa cum este astăzi reglementată – are o putere discreţionară de reţinere a cauzelor şi o competenţă care este atrasă de orice plângere făcută împotriva unui magistrat, chiar şi când magistratul în cauză este accesoriu cauzei”.

Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne