Raluca Prună: Secţia Specială trebuie desfiinţată. A fost gândită ca braţ armat al politicului împotriva magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul ministru tehnocrat al Justiţiei, Raluca Prună, a afirmat într-un interviu acordat pentru Spotmedia.ro, că Secţia Specială de investigare a magistraţilor trebuie categoric desfiinţată.

„Şi nu pentru că aşa vrea societatea civilă şi opoziţia, ci pentru toate motivele indicate de cea mai mare parte a magistraturii din România şi confirmate de partenerii strategici ai României, Consiliul Europei prin Grupul de state împotriva Corupţiei (GRECO) şi prin Comisia pentru Democraţie prin Lege (Comisia de la Veneţia), precum şi Comisia Europeană prin rapoartele din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare”, adaugă fostul ministru.

Totodată, Raluca Prună subliniază un „fapt fundamental”, anume acela că „Secţia Specială a fost gândită ca braţ armat al politicului împotriva magistraţilor”.

„Modul în care a apărut această secţie, modul de organizare de tip stat în stat în cadrul Parchetului General, modul în care conducerea Secţiei s-a remarcat prin hăituirea unui magistrat aflat într-o procedură de numire într-o înaltă funcţie europeană, şi activitatea însăşi a Secţiei aşa cum e descrisă în raportul său de activitate – toate acestea indică nimic altceva decât că Secţia a fost gândită ca un instrument de presiune, care nu îşi are locul într-un stat de drept”, susţine fostul ministru tehnocrat.

În plus, Prună sesizează faptul că „Secţia – aşa cum este astăzi reglementată – are o putere discreţionară de reţinere a cauzelor şi o competenţă care este atrasă de orice plângere făcută împotriva unui magistrat, chiar şi când magistratul în cauză este accesoriu cauzei”.

„De exemplu, dacă sunt om politic şi sunt parte într-o cercetare penală, pot face o plângere împotriva unui procuror care nu îmi convine (cărui om politic îi convine un procuror incomod?!) şi Secţia devine competentă, dacă aşa decide conducerea ei, să reţină cauza.

Trivial vorbind, Secţia este un instrument foarte necesar celor ‘mai egali decât ceilalţi’ în democraţia noastră încă originală. Acest lucru nu este necesar într-un stat de drept, ci pur şi simplu dăunător şi discriminatoriu în sensul favorizării unor oameni politici sau a unor dosare care pot avea rezonanţă politică (cei care îşi amintesc guvernarea PSD din anii 2000-2004 înţeleg exact ce vreau să spun). Secţia este, în opinia mea, încarnarea juridică a unui regim special pentru anumiţi potentaţi politic sau apropiaţi politicului prin care magistraţii incomozi pot fi reduşi la tăcere”, a argumentat Raluca Prună.

Nu în ultimul rând, fostul ministru precizează că magistraţii „pot fi investigaţi în România la fel ca în alte state, nu de Secţii Speciale unice (nu mai există secţii similare pentru nicio profesie), ci de structuri de parchete care sunt deja aşezate în România după calitatea persoanei; ca şi în cazul avocaţilor, notarilor, membrilor guvernului şi ai Parlamentului”.

„Poate că o reformă a sistemului judiciar se uită şi la aceste competenţe după calitatea persoanei, indiferent de fapta săvârşită, care nu are de a face cu exercitarea profesiei, funcţiei sau mandatului respectiv”, conchide fostul demnitar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne