BIOGRAFIE - Vladimir Putin, de la KGB la funcţia supremă în stat

Premierul rus Vladimir Putin.
Premierul rus Vladimir Putin. (ALEXEY DRUZHININ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
29.02.2012

Vladimir Putin, fost spion în KGB şi funcţionar discret înainte de a fi ales preşedintele Rusiei, a fost liderul despre care se spune că a redat deminitatea ţării, cu preţul unui război în Cecenia şi a derivelor autoritare, păstrându-şi o parte din misterul din care a apărut.

Astfel deşi portretul său nu se află pe rubla rusă, imaginea lui Vladimir Putin a marcat Rusia secolului al XXI-lea. Cetăţenii acestei ţări sunt conştienţi că banii din buzunarele lor au fost obţinuţi în cursul preşedinţiei sale. După anii disperaţi ai preşedinţiei Elţîn, puţin ruşi îşi pun întrebări în legătură cu prosperitatea, potrivit BBC News.

Însă criticii cred că banii au fost obţinuţi cu preţul libertăţii.

Atunci când a venit la putere, Rusia era o ţară diferită de cea din prezent, afectată de o gravă criză economică, de omniprezenţa mafiei şi bătrâneţea lui Boris Elţîn. Sub conducerea sa, Rusia a devenit ţara petrodolarilor, a ambiţiilor regăsite, dar şi a confruntării cu Occidentul.

Anii Putin au fost cei ai revenirii în prim-plan a "structurilor de forţă", un alt nume pentru agenţii KGB şi ofiţerii din armată, al căror lider era Putin atunci când a fost ales în 1999 de către Boris Elţîn pentru a-i urma în funcţie.

Având această cultură a ordinii şi a naţiunii, preşedintele Putin a dat foarte repede tonul, instalând un regim autoritar. Stilul său dur şi direct i-a încântat pe cetăţeni.

Născut la 7 octombrie 1952 într-o suburbie a Leningradului (Sankt Petersburg în prezent), Vladimir Putin, jurist de profesie şi căsătorit cu o fostă stewardesă, Liudmila, el a intrat în serviciile de informaţii externe, înainte de a fi trimis la Dresda, în RDG, în 1985.

De acolo a văzut URSS-ul începând să se prăbuşească, asistând neputincios la căderea Zidului Berlinului în 1989, înainte de a se întoarce un an mai târziu la Sankt Petersburg. Căderea URSS-ului a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului" trecut, a declarat el mulţi ani mai târziu.

După o carieră la primăria Sankt Petersburgului, apoi în administraţia prezidenţială, unde a cucerit prin eficienţa şi prin discreţia sa, el a ajuns în 1998 la conducerea FSB-ului, serviciile de informaţii interne, încoronare a activităţii sale destul de puţin remarcate de spion. În august 1999, Boris Elţîn la propulsat în funcţia de premier şi a făcut din el succesorul său.

Intrarea la 1 octombrie 1999 a trupelor ruse în Cecenia, după o serie de atentate atribuite militanţilor ceceni, a contribuit la creşterea popularităţii sale. La 31 decembrie, Boris Elţîn şi-a anunţat demisia şi i-a încredinţat puterea lui Vladimir Putin, cu trei luni înainte de alegerile prezidenţiale pe care acesta le-a câştigat din primul tur de scrutin.

În câţiva ani, el a impus "dictatura legii". Prima sa victimă a devenit presa şi în special posturile de televiziune independente sau de opoziţie pe care le-a închis sau le-a plasat sub controlul statului. În paralel, opoziţia a fost redusă la tăcere şi Duma, camera inferioară a Parlamentului, a devenit o instituţie de formă.

În privinţa "oligarhilor", baroni ai industriei îmbogăţiţi în anii 1990 în momentul privatizărilor deseori îndoielnice, mesajul liderului de la Kremlin a fost clar: "Aliniaţi-vă şi uitaţi de politică".

Dar războiul din Cecenia şi consecinţele sale i-au umbrit bilanţul. În octombrie 2002, luarea de ostatici de la teatrul Dubrovka din Mosocova s-a soldat cu moartea a 130 de persoane, iar în septembrie 2004 a avut loc masacrul de la Beslan.

În 2008, după două mandate la Kremlin, Putin a devenit premier, cedându-i locul lui Dmitri Medvedev. Însă, potrivit multor analişti, precum şi unei mari părţi a populaţie, el a rămas liderul din umbră şi cel mai popular politician din ţară.

Deşi populaţia este nemulţumită de situaţiei sistemului de educaţie, de scumpirea carburanţilor, pensiile mici sau corupţie, puţini acuză direct guvernul pentru problemele lor, preferând să considere vinovaţi oficialii locali sau oligarhii. potrivit BBC News.

"Nimeni nu le spune lui Putin sau Medvedev adevărul despre ce se întâmplă", spun mulţi oameni.

Potrivit BBC, însă, cheia popularităţii lui Putin şi a imaginii sale de "ţar bun" este controlul asupra media. Putin şi-a cultivat, de-a lungul timpul, imaginea de om de acţiune. Televiziunea rusă l-a arătat împuşcând un tigru, mergând cu un Harley Davidson sau pilotând un avion de luptă.

Cu toate acestea, după 12 ani în prim planul scenei politice, susţinerea de care se bucură nu mai este neclintit. În noiembrie a fost huiduit în timpul unui concurs de arte marţiale organizat la Moscova. Iar în decembrie, mişcări de protest fără precedent după căderea URSS au fost generate de acuzaţiile de fraude de la alegerile legislative. Manifestanţii i-au cerut demisia.

Iniţial, Putin a respins protestele, spunând că sunt instigate de SUA, însă recent a sugerat că este dispus să discute cu opoziţie.

Printre promisiunile sale de campanie se numără promisiune de modernizare a ţării şi de a crea 25 de milioane de locuri de muncă în următorii 20 de ani.

O biografie a sa în limba engleză, "Un om fără faţă", scrisă de jurnalista Maşa Gesen, va fi publicată în 1 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor