Un număr fără precedent de observatori sunt aşteptaţi la alegerile din Rusia

(photos.com)
Epoch Times România
29.02.2012

Un număr fără precedent de observatori sunt aşteptaţi la alegerile de duminică din Rusia, atât din partea candidaţilor, cât şi din partea organizaţiilor independente.

Însă şeful Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Ciurov, a avertizat că un număr exagerat de observatori nepregătiţi corespunzător ar putea obstrucţiona procesul de vot, relatează Russia Today.

În urma acuzaţiilor de fraude apărute după legislativele din decembrie, până la 176.000 de observatori sunt aşteptaţi la secţiile de vot duminică.

Două mişcări independente de monitorizare au fost formate pentru a recruta observatori voluntari - Liga Alegătorilor, formată în ianuarie de un grup de personalităţi publice care au jucat un rol proeminent în protestele din decembrie, şi Rosvîborî, condusă de bloggerul şi activistul anticorupţie Aleksei Navalnî.

Ambele organizaţii cooperează cu cele care au monitorizat alegerile parlamentare din decembrie, precum Golos, cel mai vechi institut de acest fel din Rusia.

Metodele folosite pentru a atrage observatori includ clipuri pe YouTube şi chiar aplicaţii pentru telefoanele mobile.

Recrutarea de observatori voluntari online nu poate duce decât la personal necalificat, a spus Ciurov, adăugând că angajaţii CEC vor trebui "să le explice observatorilor cum să îşi exercite îndatoririle cu blândeţe şi atenţie, făcând referiri la lege".

Ciourov a notat şi că nu exclude posibilitatea ca unii observatori să fie retraşi din secţiile de vot din ţară.

Însă această situaţie ar trebui să fie excepţională. "Orice caz de acest tip trebuie susţinut de un raport administrativ. În caz contrar, vom considerara excluderea ilegală", a subliniat el.

După alegerile parlamentare din luna decembrie, mulţi observatori s-au plâns că activitatea lor a fost obstrucţionată de angajaţii comisiilor electorale.

Marţi, Ministerul rus de Interne a avertizat că membrii acestor comisii riscă să fie amendaţi, dacă împiedica desfăşurarea liberă a activităţii observatorilor şi presei în ziua alegerilor.

Comisia Electorală Centrală spune că scrutinul de duminică va fi cel mai transparent din istoria ţării.

Milioane de camere video de supraveghere au fost instalate, pentru ca oricine să poată urmări votul din orice secţie pe internet, scrie Russia Today.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor