De ce reputaţi sportivi şi oameni de cultură ruşi îl sprijină pe Vladimir Putin?

Premierul rus, Vladimir Putin. (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
29.02.2012

Cine ar fi crezut că actriţa Ciulpan Hamatova se va plasa de partea lui Putin, un candidat la preşedinţie care conduce ţara încă din anul 2000, iniţial în rol de preşedinte, apoi de premier şi care acum doreşte să revină din nou la Kremlin. Presa rusă de opoziţie afirmă că actriţa a fost practic obligată să-l sprijine pe Putin, sub ameninţarea sistării finanţelor pentru fondul său de binefacere 'Dăruieşte viaţă'.

În acest sens, cotidianul german Die Welt face referire la un articol apărut în Gazeta.ru, unde sunt citate mărturii ale unui angajat al fondului, care însă nu a dorit să-şi divulge indentitatea. Faptul că persoane avizate acceptă să discute pe teme politice sensibile doar în condiţii de anonimat este un lucru tipic pentru Rusia, subliniază publicaţia germană.

Hamatova a refuzat la rândul său să comenteze pentru presa rusă mesajul său video în sprijinul lui Putin, însă într-un intrviu acordat postului de televiziune ucrainean '1+1' actriţa a declarat: dacă nu ar fi existat fondul şi copiii săi, inclusiv ea s-ar fi dus pe baricade.

Potrivit Die Welt, Hamatova nu este singura care a fost pusă în faţa unei alegeri dificile. Relaţiile dintre oamenii de cultură şi cei aflaţi la putere este în Rusia asemănătoare cu regulile care domneau înainte la curţile regilor: statul sprijină proiecte culturale, însă îşi rezervă dreptul de a le aminti uneori oamenilor de cultură despre obligaţiile lor şi despre faptul că aştepta de la aceştia servicii la schimb. Înainte de alegerile prezidenţiale, mulţi artişti ruşi au fost nevoiţi să decidă de ce parte să se plaseze.

La începutul lui februarie, Putin a prezentat o listă de 499 de 'persoane de încredere' care îi vor face campanie electorală. Săptămâna aceasta, lista a fost extinsă la 540 de persoane. În rândul lor se află vedete ale muzicii pop şi renunţi sportivi, precum patinatorul Evgheni Pliuşenko şi fotbalistul Andrei Arşavin, directoarea Galeriilor de artă Tretiakov, Irina Lebedeva, şi regizorul de teatru Oleg Tabakov, precizează cotidianul german.

Scopul acţiunii este acela ca artişti şi personalităţi care se bucură de mare respect în Rusia să îmbunătăţească, datorită reputaţiei lor, imaginea lui Putin, puternic afectată de protestele în masă. Însă, de multe ori acest lucru duce la un efect contrar: în mod inopinat aceste persoane sunt supuse la rândul lor criticilor, iar pe internet ele sunt catalogate drept 'slugi ale puterii'. Oamenii se întreabă ce i-a determinat pe aceşti artişti şi sportivi să se implice în campania electorală, ce li s-a promis şi cât de departe a mers şantajul. În actuala Rusie în joc poate fi pus ajutorul de la bugetul de stat, atenţia posturilor de televiziune, însă reguli ferme nu există.

Adepţii lui Putin - iar printre aceste 'persoane de încredere' există mulţi care îl sprijină în mod benevol şi conştient - militează nu atât pentru politicianul Putin, cât mai ales sprijină ideea unui stat puternic, idee legată, în opinia lor, de numele actualului premier, conchide Die Welt.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor