Big Brother al Rusiei: FSB umblă după decriptarea aplicaţiei Telegram

Serviciul Federal pentru Securitate (FSB) din Rusia este interesat de cheile de criptare ale popularei aplicaţii de mesagerie Telegram, a declarat miercuri fondatorul acesteia, Pavel Durov.
(Getty Images)

Durov a acceptat să înregistreze Telegram într-o bază de date a guvernului în luna iunie, după ce Agenţia de Stat de Cenzurare a Mass Mediei din Rusia a ameninţat că va bloca serviciul. El a decis să nu se conformeze noilor prevederi legale care cer website-urilor şi aplicaţiilor să stocheze datele utilizatorilor timp de şase luni începând cu 2018.

Scriind miercuri pe canalul său personal Telegram, Durov a afirmat că Rusia “se grăbeşte să se alăture Iranului în formularea de acuzaţii împotriva conducerii Telegram”.

“Ei par să fie nemulţimiţi pentru că nu ne conformăm legii neconstituţionale Iarovaia şi nu le oferim cheile de criptare pe care le doresc”, a precizat el într-o postare în limba engleză.

Legea, care intră în vigoare la 1 iulie 2018, a fost numită după persoana care a promovat-o, Irina Iarovaia, deputată în Duma de Stat. Pe lângă prevederile privind stocarea locală a datelor, legea permite ca FSB să acceseze datele de mesagerie ale utilizatorilor fără ordin judecătoresc.

Aşa-zisa Lege Iarovaia cere companiilor să furnizeze FSB-ului chei de criptare şi, de fapt, autorităţilor li se oferă pasaje secrete pentru a evita autentificarea, o metodă cunoscută sub numele de “uşa din spate”.

FSB a depus o plângere administrativă împotriva companiei Telegram pentru că aceasta nu a trimis “informaţiile cerute pentru decodarea emailurilor primite, transmise, livrate şi (sau) procesate”, conform unei scrisori din 14 septembrie pe care Durov a ataşat-o postării sale pe reţeaua socială VK.

Agenţia de Stat de Cenzurare a Mass Mediei, Roskomnadzor, a început în primăvara trecută să blocheze serviciile de mesagerie care refuză să predea informaţii aşa-numitului Registru guvernamental pentru distribuirea informaţiilor.

Registrul, o listă a fiecărui website ce permite publicarea conţinutului generat de utilizatori, a fost creat în 2014.

Durov a declarat publicaţiei Vedomosti că nu este clar dacă plângerea administrativă va duce la blocarea Telegram în Rusia.

El i-a citat pe unii avocaţi afirmând că aceste acuzaţii administrative i-ar putea complica deplasările în Rusia şi în afara ei.

Pe canalul său Telegram, Durov a răspuns cazului penal lansat de Iran împotriva sa – în care este acuzat că a furnizat servicii teroriştilor – susţinând ca şi-ar dori să poată vizita Iranul, dar că este mult mai dureros să nu poată vizita Rusia, din cauza părinţilor săi.