Poroşenko a promulgat Legea educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor din Ucraina

Controversata lege a educaţiei din Ucraina a fost promulgată, finalmente, de preşedintele Poroşenko, în pofida criticilor venite din partea ţărilor ce au grupuri etnice numeroase pe teritoriul ucrainean. România este şi ea printre statele ce s-au opus adoptării actului normativ.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko (ALAIN JOCARD/AFP/GETTY IMAGES)

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, luni seară, noua Lege a educaţiei, care limitează predarea în limbile minorităţilor naţionale. Practic, legea promulgată de Poroşenko impune limba ucraineană ca limbă obligatorie în şcolile de stat, începând cu clasa a V-a.

Legea a fost promulgată pe 25 septembrie, în pofida criticilor venite în special din partea minorităţilor din Ucraina.

Noul act normativ nu va interzice învăţământul în alte limbi, elevii putând studia limba lor maternă ca obiect separat. Însă, acest lucru nu înlătură temerile comunităţilor poloneze, româneşti şi maghiare, destul de numeroase în Ucraina.

Printre cei mai vocali critici ai noii legi a fost Rusia, Ministerul Afacerilor Externe rus acuzând că legea a fost concepută pentru a "impune cu forţa un regim lingvistic monoetnic într-un stat multinaţional", relatează RFE/RL.

De partea sa, preşedintele ucrainean susţine că legea este "în concordanţă cu standardele europene şi un exemplu pentru ţările învecinate". De asemenea, Poroşenko a cerut Ministerului de Externe şi Ministerului Educaţiei să iniţieze consultări cu partenerii europeni, inclusiv cu reprezentanţii Consiliului Europei, pe tema educaţiei.

"Legea ridică rolul ucrainean ca limbă de stat în procesul educaţional", a declarat Poroşenko, adăugând că actul normativ asigură egalitatea de şanse pentru toţi, garantându-le tuturor absolvenţilor competenţe lingvistice esenţiale pentru o carieră de succes în Ucraina.

Reamintim că problema limbii a devenit o chestiune fierbinte în Ucraina, în special în regiunile estice unde majoritatea populaţiei vorbeşte rusa ca prima limbă.

Noul act normativ promulgat de Poroşenko schimbă prevederile unei legi adoptate în 2012 de Viktor Ianukovici - fugit în Rusia doi ani mai târziu - care permitea ca în zonele unde 10% din populaţie vorbeşte o altă limbă maternă, aceasta să devină limbă regională.

Reamintim că Rada Supremă a Ucrainei a adoptat, pe 5 septembrie, o lege a Educaţiei care conţine impunerea de restricţii şcolilor ruse, ungare şi române, respectiv, minorităţilor etnice li se va permite să studieze în limbile native doar anumite materii. Conform noului program educaţional, doar una sau mai multe materii pot fi studiate în instituţiile educaţionale în două sau mai multe limbi, limba statală, engleză sau altă limbă oficială a UE.

Adoptarea legii a stârnit indignare şi în România, fiind văzută ca o restricţionare a dreptului etnicilor români de a învăţa în limba maternă. De altfel, preşedintele Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că, în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie la Kiev, precum şi primirea, la Bucureşti, a preşedintelui Parlamentului Ucrainei.