Dezintegrare: Euroscepticii cehi, pregătiţi pentru victorie în alegerile din octombrie

Euroscepticul ceh Andrej Babis ar putea să preia puterea în alegerile de luna viitoare în Republica Cehă, ceea ce ar fi o lovitură puternică pentru Bruxelles.
Euroscepticul ceh Andrej Babis
Euroscepticul ceh Andrej Babis (Michal Cizek/AFP/Getty Images)

Fostul ministru de Finanţe, în vârstă de 63 de ani, a adoptat o linie dură împotriva a ceea ce consideră a fi o priză tot mai mare a Uniunii Europene asupra puterii şi acum pare pregătit să devină următorul lider al ţării.

Babis, care este deja miliardar, a declarat: “Nu dorim moneda euro aici, [deoarece] îi oferă Bruxelles-ului o altă zonă de a se amesteca”.

În ciuda faptului că ţara pare să beneficieze de pe urma apartenenţei la Uniunea Europeană, iar Republica Cehă este cea mai bogată dintre toate fostele state care au făcut parte la un moment dat din blocul sovietic şi standardele de viaţă le depăşesc acum pe cele ale unor membri mai vechi ai UE precum Grecia şi Portugalia, totuşi mulţi se opun cu tărie interferenţei Bruxelles-ului.

Conform celor mai recente sondaje de opinie, doar o treime dintre cetăţenii cehi sunt de acord că UE este un “lucru bun” şi doar un sfert doresc să adopte moneda euro.

Sondajele de opinie îi oferă un avantaj serios lui Babis, un om de afaceri de etnie slovacă intrat pe scena politică în 2011 şi devenit tot mai popular prin caracterizarea partidelor tradiţionale ca fiind corupte şi independente.

Ca şi preşedintele american Donald Trump, Babis a susţinut că perspicacitatea sa în domeniul afacerilor îl califică să conducă ţara şi se autodescrie ca om de acţiune. În timpul celor trei ani ca ministru al Finanţelor, el a promovat un proiect de lege care forţează companiile să conecteze casele de marcat de biroul pentru taxe şi impozite prin Internet, îmbunătăţind în mod semnificativ respectarea regimului de taxe.

Babis rămâne popular în ciuda unor eventuale conflicte de interes, ţinând cont că Babis deţine un imperiu de afaceri care include ferme, centrale chimice, două publicaţii cehe importante şi un restaurant în oraşul francez Mougins.

Un scandal de corupţie continuu – poliţia susţine că una dintre fermele sale a primit ilegal subvenţii UE, deşi el neagă acuzaţia – a afectat prea puţin popularitatea lui Babis în rândul alegătorilor.

Politicile pe care le-a promovat Babis includ crearea de către UE a unor centre de detenţie în Tunisia şi Turcia în stilul Insulei Ellis din SUA.

Babis doreşte ca NATO să închidă graniţele blocului pentru a ţine afară imigranţii.

De asemenea, el şi-a exprimat puternic sprijinul pentru menţinrea coroanei ca monedă a Republicii Cehe.

Partidul său, ANO (în limbă cehă înseamnă DA, dar este şi un acronim pentru Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi), a atras alegători din taberele de stânga şi de dreapta, reducând suportul pentru partidele tradiţionale.

Chiar şi social democraţii pro-UE aflaţi la putere, pentru a-şi consolida poziţia, s-au opus politicilor blocului privind refugiaţii şi adoptarea monedei euro.

Ministrul ceh de Externe Lubomir Zaoralek, care este şi candidat al Partidului Social Democrat în alegerile de luna viitoare, a declarat că următorul guvern ar trebui să se concentreze pe reducerea decalajului dintre Republica Cehă şi vecinii săi mai bogaţi, precum Germania, înainte de a adopta moneda euro.

În plus, Zaoralek a precizat că cehilor nu ar trebui să li se ceară să accepte refugiaţi din naţiunile aflate la graniţa UE, precum Italia şi Grecia.

Cel mai recent sondaj de opinie, realizat de agenţia Median, arată că social democraţii ar putea obţine doar 14,5% dintre voturi, fiind în urma partidului ANO care ar obţine 26,5% şi cu puţin în faţa Partidul Comunist pro-Rusia, care ar obţine 13%.

O victorie decisivă a partidului ANO ar putea cimenta viziunile anti-UE ale cehilor într-un moment în care principalele state din blocul european, precum Germania şi Franţa, discută despre o Europa cu mai multe viteze, şi în condiţiile în care membrii cheie ai Uniunii urmăresc o integrare şi mai mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe