BERD şi Banca Mondială vor acorda sprijin financiar pentru interconectarea sistemului electroenergetic dintre R. Moldova şi România

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni (mei.gov.md)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de până la 39,94 mln. euro, totodată Chişinăul va primi şi un împrumut de circa 61 mln. euro de la Banca Mondială pentru implementarea proiectului de interconectare a reţelelor de energie electrică cu România. Comisia politică externă şi integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea Acordurilor de grant şi finanţare dintre Republica Moldova şi instituţiile internaţionale menţionate.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, acordurile urmează să faciliteze implementarea proiectului de interconexiune a sistemului electroenergetic al Republicii Moldova cu cel al României, lucru care va permite crearea unei pieţe de energie electrică transparentă şi competitivă şi integrarea ţării cu piaţa regională de energie electrică a UE.

„Scopul proiectului rezidă în construcţia, echiparea şi punerea în funcţiune a interconectării electrice dintre Republica Moldova şi România. Este vorba despre construcţia unei staţii back-to-back în Vulcăneşti, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcăneşti şi Chişinău, precum şi extinderea staţiilor de transformare din Chişinău şi Vulcăneşti.

De asemenea, urmează a fi construit un nou sediu pentru Moldelectrica, inclusiv un centru nou de dispecerat, să fie modernizat sistemul de management electric, precum şi să fie instalat un nou sistem de management al contorizării”, se mai arată în comunicat.

Acordul de grant şi cel de finanţare privind implementarea Proiectului ”Interconectarea reţelelor de energie electrică dintre Republica Moldova şi România, faza I” au fost semnate la 26 septembrie 2019.