Bătălia pentru calitatea de europarlamentar a lui Diaconu. ANI pierde procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Epoch Times România)

Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată acţiunea prin care Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicită anularea hotărârii Biroului Electoral Central (BEC) privind atribuirea mandatului de europarlamentar actorului Mircea Diaconu. ANI va contesta decizia la Curtea Supremă, a anunţat vineri preşedintele instituţiei, Horia Georgescu, care s-a declarat încrezător în acest demers.

"Respinge ca inadmisibilă acţiunea în ceea ce priveşte cererea de anulare parţială a procesului verbal al BEC din 29 mai 2014 privind centralizarea voturilor şi atribuirea mandatelor la alegerile pentru Parlamentul European din 25 mai 2014. Respinge în rest acţiunea reclamantei, astfel cum a fost completată, ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare", se arată în decizia luată vineri de Curtea de Apel Bucureşti, potrivit Agerpres.

ANI a acţionat în judecată Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), BEC şi pe Mircea Diaconu, solicitând judecătorilor să anuleze decizia BEC de atribuire a mandatului de europarlamentar. În acţiunea sa, ANI a arătat că, pe 28 mai, a solicitat AEP să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu, deoarece acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate, astfel încât Autoritatea ar fi trebuit să informeze Parlamentul European în vederea invalidării mandatului acestuia.

La data de 3 iunie, AEP a transmis însă Agenţiei Naţionale de Integritate că nu are competenţă în acest caz. Conform ANI, prin refuzul de a da curs solicitării de neacceptare a lui Mircea Diaconu pentru reprezentarea României în funcţia de membru în Parlamentul European, printr-o conduită pasivă, contrară legii, AEP "a îndeplinit un act de acceptare a unei persoane care ar urma să îşi exercite mandatul sub efectul unei interdicţii care decurge în mod direct din încălcarea pe de o parte a unor dispoziţii legale cu caracter imperativ, cum sunt normele privind integritatea în exercitarea funcţiei publice, iar pe de altă parte din decizia definitivă şi irevocabilă a Instanţei supreme din România".

ANI a trimis şi Parlamentului European o sesizare prin care a solicitat ca mandatul de europarlamentar al lui Mircea Diaconu să nu fie validat, deoarece acesta a fost declarat în stare de incompatibilitate, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ANI merge mai departe

Preşedintele ANI este de părere că agenţia are mari şanse să câştige la Curtea Supremă, explicând că la nivelul curţilor de apel nu există o practică unitară în cazul proceselor de incompatibilitate.

"Noi avem cunoştinţă de opinia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-o decizie a Curţii Constituţionale. În plus, în luna iunie, Curtea Constituţională a emis o altă decizie care a clarificat acel text de lege referitor la interdicţia de a ocupa o funcţie eligibilă indiferent de tipul ei. După două decizii ale Curţii Constituţionale şi cu opinia Înaltei Curţi, eu privesc optimist spre recursul pe care îl vom formula", a declarat Horia Georgescu, citat de Mediafax.

Decizia Curţii Constituţionale din 3 iulie, prin care s-a dat o interpretare articolului 25 din Legea Agenţiei Naţionale de Integritate, este cât se poate de clară: o persoană declarată incompatibilă nu poate candida, vreme de trei ani, pentru vreo funcţie, ceea ce înseamnă că Mircea Diaconu nu avea dreptul să intre în cursa pentru europene.

"Parlamentul European va urma calea invalidării mandatului lui Diaconu. Nu există nici în comisia care se ocupă de imunităţi şi cu atât mai puţin în plenul PE o majoritate care să susţină călcarea în picioare a unei legi naţionale. Mai ales atunci când e vorba despre incompatibilitate. Mai devreme sau mai târziu, Diaconu va pierde mandatul. Iar România va rămâne cu 31 de deputaţi în forul european", declara anterior europarlamentarul Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne