Băsescu: "Să spui unei ţări ca România că nu îi mai dai bani, păi, mai băieţi, nu vă mai dăm nici noi OMV Petrom"

Abordând problema cotelor de refugiaţi, Traian Băsescu a criticat în termeni duri poziţia unor lideri UE care ameninţă cu tăieri de fonduri, în condiţii în care fac profituri fabuloase în România, pe care apoi le duc în ţările lor.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Liderii europeni au tupeul când spun că nu ne mai dau bani dacă nu primim imigranţi, a declarat, sâmbătă, la B1 TV, reamintind că cei ce ameninţă sunt tocmai cei ce au primit cadou petrolul şi gazele româneşti pentru a le exploata şi a repatria profitul.

Vorbind despre criza refugiaţilor şi cotele obligatorii de imigranţi, şeful statului a mai adăugat că România a greşit acceptând aceste cote, în condiţiile în care nu avea nicio obligaţie în acest sens, ba, dimpotrivă, Constituţia Românei interzice strămutarea de populaţii:

România face o mare eroare să accepte cotele şi dacă sunt votate de o mie de state. În primul rând noi încălcăm Constituţia, care interzice strămutări de populaţii pe teritoriul României, prin articolul 3 alineatul 4. În al doilea rând, nu avem nicio obligaţie prin tratat. A fost o presiune, plus ameninţări din acelea stupide ale cancelarului austriac, "dacă nu primiţi, nu o să va mai dăm fonduri". Păi nu vă mai dăm nici noi OMV Petrom şi ţiţeiul din România, domnule cancelar! Au tupeu în declaraţii să spună că ne fac cadouri. Să spui unei ţări ca România că nu îi mai dai bani, păi, mai băieţi, dacă noi nu va mai dăm banii pe care îi scoateţi de la noi, pe cadourile pe care le-aţi primit, petrolul, gazele româneşti, le exploataţi şi duceţi profitul în Austria... Şi premierul olandez, acelaşi tip de ameninţare, nu o să va mai dăm bani. Olanda e cel mai mare investitor din România, şantiere navale, tot ce vreţi. Ce? Profiturile le lasă aici? Îşi scot dublu faţă de ce alocă fiecare din ei în fondurile de coeziune care ajung în România.", a declarat Băsescu, în cadrul unei intervenţii telefonice la B1 TV.

În viziunea lui Băsescu, situaţia este cu atât mai gravă cu cât refugiaţii vor continua, cotele stimulând fenomenul în timp ce, pe de altă parte, măsurile propuse de liderii UE, la Consiliul European de toamna sunt "poveşti".

"România a reacţionat extrem de nepotrivit, a fost ca un elev bătut la palmă, ceea ce este de netolerat. În ceea ce priveşte cotele, e o mare greşeală. Vom vedea efectele în timp. Pentru că odată adoptate, anul ăsta zic 6.000, la anu vor mai veni cu 8.000, peste ani vor mai veni cu 10.000. M-am uitat pe concluziile Consiliului European. Vor veni an de an... Mă uitam la măsurile care s-au stabilit. Nişte glume! Sunt po-veşti. Eu susţin, fără rezerve, că ideea de creare a cotelor stimulează migraţia. Ei ştiu că nu trimitem pe nimeni înapoi, că nu se va trage în ei la frontiere, că nu vor fi ţinuţi într-un lagăr şi apoi trimişi acasă. Ei ştiu că s-au stabilit cote. Deci e o copilărie, o eroare care ne va costa enorm, iar România trebuia să iasă din acest joc!”, a declarat fostul preşedinte.