Băsescu: "Vă asigur că îl şi sunam pe Jean Claude Juncker, eram cu telefonul călare pe el"

Traian Băsescu s-a declarat convins că Iohannis nu va avea timp să discute cu Juncker la Bruxelles pe tema incendiarelor declaraţii privind relaţiile UE cu Rusia şi a adăugat că el unul ar fi fost călare cu telefoanele pe şeful CE, imediat după declaraţiile de la Passau.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat miercuri răspunsul, sau mai exact lipsa unui răspuns direct al preşedintelui Klaus Iohannis la întrebarea presei vizând recentele declaraţii ale liderului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a pledat pentu o apropiere a UE de Rusia şi neamestecul SUA în această problemă.

Potrivit B1 TV, Băsescu a susţinut că dacă ar mai fi fost şeful statului l-ar fi sunat imediat pe Juncker, mai exact, că ar fi fost "cu telefonul călare pe el."

”Vă spun cum aş fi procedat eu. Dar domnul Iohannis are un alt stil. A spus că va discuta declaraţia la Bruxelles. Îi dau scris că nu o să aibă timp să o discute. În al doilea rând, pentru ca Jean Claude Juncker să ştie că a generat o nemulţumire în România trebuia ca reacţia României să fie extrem de dură, publică şi de la nivelul preşedintelui. Ar fi aflat în câteva minute toate statele membre UE că România nu este de acord cu punctul de vedere exprimat de preşedintele Comisiei. Vă asigur că îl şi sunam pe Jean Claude Juncker, eram cu telefonul călare pe el, după declaraţie, nicidecum înainte, ca să o putem îndulci”, a declarat Băsescu.

Întrebat dacă implicarea Rusiei în Siria este de natură să complice situaţia, aşa cum a afirmat astăzi Iohannis, în conferinţa de presă susţinută la Cotroceni, fostul preşedinte a declarat:

”Da, este o complicaţie în plus. Într-o singură variantă poate fi benefică, dacă utilizând armata siriană şi sprijinită cu lovituri aeriene se reuşeşte punerea sub control a întregului teritoriu sirian, eliminarea Statului Islamic şi alegeri libere, în aşa fel încât opoziţia la Bashar al-Assad, care este un dictator, indiscutabil, ca opoziţia să se poate manifesta la urne”.

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, joia trecută, în cursul unei vizite la Passau, în sudul Germaniei, că Europa nu ar trebui să accepte ordine din partea Statelor Unite când vine vorba de relaţiile blocului european cu Rusia.

Juncker a mai opinat că Rusia trebuie tratată ca egal iar UE trebuie să facă eforturi pentru o relaţie practică cu Kremlinul.

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, rugat să comenteze declaraţiile lui Juncker, Iohannis a refuzat, practic, să comenteze:

"Această poziţie e una surprinzătoare şi voi afla mai multe detalii cu ocazia întâlnirilor pe care le voi avea cu ocazia Consiliului European. E neobişnuit ca Preşedintele Comisiei Europene să facă declaraţii în chestiuni cheie fără să armonizeze aceste declaraţii cu statele membre. În acest sens, prefer să aflu prima dată ce a dorit să spună şi după aceea să comentăm", a declarat preşedintele.