Băsescu: O consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare

Traian Basescu, conferinţă de presă la Cotroceni (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
18.01.2013

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare. Şeful statului a precizat că nu a primit, până în prezent, niciun proiect de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor. Despre schimbarea statutului respectiv s-a discutat intens în ultimele zile, însă nu s-a luat deocamdată nicio decizie.

"Domnul preşedinte Traian Băsescu nu a primit niciun proiect de modificare a Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi ar fi surprins ca acest lucru să se întâmple, având în vedere că nu are atribuţii legale în acest sens. Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu atenţionează că o consolidare a imunităţii parlamentare în raport cu încălcarea legii ar fi o gravă eroare", se precizează într-o declaraţie a purtătorului de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea.

Proiect transmis la mai multe instituţii

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a fost trimis la Preşedinţie, Guvern, Agenţia Naţională de Integritate şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau sa îl amendeze. Modificările privind imunitatea şi conflictul de interese urmează să fie discutate între consilieri de la Parchet şi reprezentanţi ai parlamentarilor.

Conducerea Camerei aşteaptă să primească puncte de vedere de la instituţiile la care a fost trimis proiectul, iar până luni să fie definitivat proiectul de modificare care va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate.

Modificările la statut au fost realizate în urma criticilor formulate de UE privind inexistenţa reglementărilor explicite referitoare la ridicarea imunităţii şi a altor probleme de natură juridică.

Nicolicea: Interpretări eronate la modificări

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a apreciat că modificările la Statutul senatorilor şi deputaţilor referitoare la imunitatea parlamentară şi conflictul de interese ar putea fi eliminate, din cauza "interpretărilor eronate".

Dacă se va renunţa la aceste schimbări, se va menţine situaţia iniţială, când la Parlament se trimitea tot dosarul unui parlamentar, iar conflictul de interese nu va mai fi reglementat deloc.

Chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat recent că parlamentarii ar urma sa fie convocaţi în sesiune extraordinară săptămâna viitoare pentru a aproba modificarea Statutului parlamentarilor.

Printre modificările propuse se numără şi cea potrivit căreia hotărârile Senatului sau ale Camerei, precum şi ale Birourilor permanente, sunt definitive, executorii şi obligatorii faţă de orice autoritate publică.

"Hotărârile Camerei Deputaţilor şi ale Senatului, precum şi cele ale Birourilor permanente ale celor două Camere, adoptate în materie de imunitate parlamentară, sunt definitive şi executorii, obligatorii faţă de orice autoritate publică şi se execută întocmai şi de îndată. Ministrul Justiţiei răspunde de executarea acestor hotărâri", se arată în proiectul de modificare a Statutului.

O altă modificare prevede că, dacă în timpul mandatului, ANI sesizează incompatibilitatea unui parlamentar, comisia de resort din legislativ face un raport, iar dacă se constată o astfel de stare i se va cere parlamentarului să aleagă între funcţiile deţinute.

În proiectul de modificare mai figurează o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor