Parlamentarii vor imunitate absolută

Parlamentul României.
Parlamentul României. (Epoch Times România)

Parlamentarii intenţionează să modifice prevederile legale în materie de ridicare a imunităţii parlamentare, impunând condiţii drastice pentru cererile de percheziţie şi arestare.

Potrivit draftului negociat de liderii grupurilor parlamentare pentru modificarea legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului trebuie "să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată", dar şi "probele relevante" pentru care se solicită o astfel de măsură, transmite site-ul b365.ro. Aceeaşi procedură este prevăzută şi pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a miniştrilor-parlamentari.

În prezent, legea prevede că cerea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui parlamentar trebuie să fie adresată de către ministrul Justiţiei către preşedintelui Camerei din care face parte parlamentarul. În forma propusă, procedura se modifică astfel: "cererea ministrului justiţiei trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către parchet, care stau la baza motivelor invocate".

Dacă în forma actuală se prevede că membrii Comisiei Juridice trebuie să întocmească un raport în termen de trei zile, în noua lege "raportul comisiei va face referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate".

Procedura în cazul cererii de urmărire penală pentru un ministru care îşi are calitatea de deputat sau senator va suferi, de asemenea, modificări.

La acest capitol, în propunerea de modificare a legii se prevede că "Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie solicită Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, să ceară începerea urmăririi penale pentru săvârşirea unei fapte penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui ministru care are şi calitatea de deputat sau de senator.

Solicitarea trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică începerea urmăririi penale. Solicitarea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către parchet, care stau la baza motivelor invocate".

Şi aici se arată că Raportul comisiei juridice trebuie să facă "referiri punctuale la temeiul legal, motivele concrete, precum şi la probele înaintate, se aprobă prin votul secret al majorităţii membrilor prezenţi". Acest articol se aplică şi foştilor miniştri care au calitatea de deputat sau senator pentru faptele săvârşite în calitate de ministru.

Pentru prima oară, în proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor se introduce o sancţiune pentru aleşii aflaţi în conflict de interese şi în cazul cărora a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, respectiv interzicerea participării la lucrări pentru maximum şase luni.

În draft, se detaliază şi situaţia incompatibilităţilor aleşilor, prevederile apărând după scandalul în care a fost implicat fostul senator Mircea Diaconu. Parlamentarii negociază totodată şi lista privilegiilor pe care urmează să le aibă aleşii.

Forma finală a modificărilor aduse Statutului senatorilor şi deputaţilor va fi convenită vineri, când se vor depune şi amendamente, va fi asumată de liderii de grup şi va deveni iniţiativă legislativă, urmând să fie votată săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne