Barometrul Opiniei Publice: Igor Dodon şi Maia Sandu ar accede în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Sondajul realizat de către IPP constată că Igor Dodon şi Maia Sandu ar accede în turul doi al alegerilor prezidenţiale, concomitent, mulţi respondenţi sunt de părere că în Moldova există tendinţa de instaurare a unui regim totalitar.
Socialistul Igor Dodon, liderul PAS Maia Sandu (colaj)
Socialistul Igor Dodon, liderul PAS Maia Sandu (colaj) (realitatea.md)

Rezultatele Barometrului Opiniei Publice (BOP) realizat pentru luna octombrie 2016 de către com­pa­nia CBS-Axa, la comanda Institutului de Politici Publice (IPP) indică la faptul că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, în turul doi ar accede Igor Dodon şi Maia Sandu.

Astfel, Igor Dodon ar acumula 27 la sută din voturi, iar Maia Sandu - 9,3 la sută. Liderul PPDA, Andrei Năstase, care şi-a anunţat sprijinul pentru candidatura Maiei Sandu, este pe locul trei cu un rezultat de 8,1 la sută şi Marian Lupu 7,5 la sută .

Direc­to­rul exe­cu­tiv al IPP a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că son­da­jul a fost rea­li­zat până la anun­ţul ofi­cial al lui Andrei Năs­tase de retra­ge­re din cursa electorală în favoa­rea candidatului comun Maia Sandu. Ast­fel, nu se cunoaşte care va fi impac­tul aces­tei deci­zii.

Conform sondajului, Dumitru Ciubaşenco a obţinut un rezultat de 5,6 la sută, iar Iurie Leancă 1,7 la sută. Mai puţin de un procent au acumulat Mihai Ghimpu, Inna Popenco, Vitalia Pavlicenco, Ana Guţu, etc.

Notabil este faptul că doar 8,8 la sută din respondenţi consideră că în Moldova lucrurile merg într-o direcţie bună, iar circa 90 la sută din res­pon­denţi sunt de părere că în Moldova nu există sta­bi­li­tate.

63 la sută din respondenţi sunt de acord cu afirmaţia că în Moldova se manifestă tot mai puternic tendinţa de instaurare a unui regim totalitar în care puterea de decizie este în mâinile unei singure persoane.

Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidenţiale, 42,8 la sută din populaţia adultă este absolut sigură că s-ar prezenta la vot, 30,5 la sută - este sigură, iar 13,2 la sută, probabil nu s-ar prezenta. Circa 4,3 la sută au indicat că, probabil, nu vor veni la urnele de vot.

Men­ţio­năm că son­da­jul a fost rea­li­zat în perioada 6-16 octombrie 2016 pe un eşan­tion de 1109 persoane din 82 loca­li­tăţi stabilite în mod aleator, fiind repre­zen­ta­tiv la nive­lul popu­la­ţiei adulte a ţării, având o marjă de eroare de +/-2,9 la sută, cu excepţia raioanelor de est a Moldovei şi a diaspora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe