Moldova: Alegătorii tot mai săraci, dar campaniile electorale tot mai “bogate”

Din rapoartele financiare prezentate la CEC se constată că unii candidaţi înscrişi în cursa electorală pentru şefia statului, cheltuie milioane de lei pentru a se face auziţi şi văzuţi de alegătorii moldoveni care în mare măsură trăiesc la limita sărăciei.
Ţărancă din Moldova cu grebla pe umăr
Ţărancă din Moldova cu grebla pe umăr (Epoch Times România)

Candidaţii la prezidenţiale au depus primele rapoarte financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC). În cele două săptămâni de campanie, au fost cheltuiţi în total 29 de milioane de lei. Milioane de lei au fost cheltuite de către unii candidaţi pentru publicitate la televiziuni, radio şi în presa scrisă. Există şi candidaţi care nu au cheltuit nimic pentru a-i convinge pe alegători să-i voteze.

Marian Lupu, candidatul Partidului Democrat cu numărul unu în buletinul de vot a cheltuit cel mai multe resurse băneşti. Potrivit raportului financiar prezentat la CEC, democraţii au primit donaţii din partea a peste o mie de persoane fizice circa 15 milioane de lei, pe care i-au cheltuit în 2 săptămâni în mare parte pentru publicitate în presă, inclusiv la posturile de radio şi televiziune, care aparţin controversatului om de afaceri şi colegului său de partid Vlad Plahotniuc.

Următorul la capitolulul cheltuieli este Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru a lui Renato Usatâi. Ciubaşenco a primit donaţii în valoare de peste 4 milioane de lei, pe care i-a cheltuit pentru publicitate la televiziune, radio şi în presă scrisă.

În cele două săptămâni de campanie electorală, candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu a primit, inclusiv de la colegii săi de partid, donaţii în sumă de 2.602.000 lei, care i-a cheltuit pe publicitate, panouri electorale şi platforme stradale mobile.

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiştilor la prezidenţiale, a cheltuit toate cele aproximativ 2 milioane de lei provenite din donaţiile persoanelor fizice pentru publicitate la televiziune, inclusiv pentru panouri, publicitate la radio, în mijloacele de informare electronice, în presă scrisă şi pentru servicii de transport.

Mama vitregă a liderului de partid, Ilan Sor a donat din contul întreprinderii sale peste 2 milioane de lei candidatului Ina Popenco, dintre care 1.700.000 lei au fost cheltuiţi pentru publicitate.

Silvia Radu a beneficiat de un buget de mai puţin de 2 milioane de lei. Candidatul independent la prezidenţiale a cheltuit banii săi şi ai soţului, pentru publicitate la televiziune.

Din raportul privind veniturile şi cheltuielile din campania electorală al candidatului Partidului Acţiune şi Solidaritate, se constată că Maia Sandu a primit aproape 81 de mii de lei din cotizaţiile membrilor de partid, dintre care 60 de mii de lei au fost cheltuiţi pe articole promoţionale: pliante, postere, tricouri etc.

Valeriu Ghileţchi, candidat independent în cursa prezidenţială, a primit 64 de mii de lei, donaţii din partea fiului său, Eugen Ghileţchi din suma totală cheltuind doar 20 de mii de lei pentru publicitate în mijloacele de informare electronice.

Nu au primit şi nu au cheltuit niciun ban pentru campanie Ana Guţu, candidatul la prezidenţiale din partea Partidului Politic Dreapta, şi Andrei Năstase candidatul din partea Platformei Demnitate şi Adevăr, care recent a anunţat că se retrage din cursa electorală în favoarea candidatului unic de dreapta, Maia Sandu.

Singurul candidat care nu a depus un raport la CEC privind cheltuielile pentru campanie este independenta, Maia Laguta.

Notabil este faptul că în Raportul de Stare a Ţării, lansat la sfârşitul lunii septembrie a.c. la Chişinău de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup se constată că Moldova trece printr-o sărăcie fără precedent şi una dintre cele mai acute crize economice, ca urmare a delapidărilor de proporţii din sistemul bancar. După şocul economic, valutar şi bancar din 2015-2016, Moldova a devenit mai vulnerabilă ca niciodată, intrând într-o perioadă de creştere economică anemică, care ar putea dura cel puţin 5 ani.

În prezent, 42% din populaţia ţării este îngrijorată de fenomenul sărăciei, 37% din familiile din Moldova se consideră sărace, iar 41% sunt de părere că veniturile le ajung numai pentru strictul necesar.