Băncile mari ale Chinei au probleme generate de credite neperformante

Sediul Băncii Centrale a Chinei, în Beijing.
Sediul Băncii Centrale a Chinei, în Beijing. (Mark RalstonAFP/Getty Images)

Cele mai mari bănci de stat din China sunt pregătite pentru creşterea nivelului creditelor neperformante şi creşterea presiunii marjei în lunile următoare, pe măsură ce politica de "toleranţă" menită să ofere debitorilor condiţii mai uşoare în timpul pandemiei virusului Wuhan, expiră.

Toate cele cinci bănci care au luat măsuri pentru a contracara pierderile preconizate de creşterile nivelului de credite neperformante au raportat că cele mai mari profituri au scăzut la niveluri record pentru ultimii zece ani.

"Provocările externe din a doua jumătate a anului sunt fără precedent", a declarat preşedintele Băncii Chinei (BOC), Wang Jiang, la 31 august.

Previziunile lor evidenţiază impactul pandemiei şi al încetinirii economice asupra băncilor chineze, cărora Beijingul le-a cerut să se intensifice creditarea şi să ofere împrumuturi pentru sectoare importante, sacrificând în acelaşi timp profiturile - pentru a revigora economia chineză.

Debitorii se luptă să ramburseze creditele asumate după luni de blocaj economic, iar unele sectoare, precum cele din industria turismului, se luptă pentru supravieţuire, fiind lovite drastic de pandemie.

Prognoza pentru credite neperformante în al doilea trimestru a crescut cu 61%, până la 436%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019 la ICBC, CCB, AgBank şi BOC, au arătat datele de la China Internaţional Capital Corp (CICC).

"Cum politica de toleranţă care ajută companiile să-şi revină expiră în prima jumătate a anului viitor, impactul împrumuturilor neperformante va creşte", a declarat Jin Yanmin, Chief Risk Officer de la China Construction Bank Corp (CCB), în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Băncii Agricole din China (AgBank), Zhang Qingsong, a declarat că presiunea împrumuturilor neperformante este în creştere, deoarece politicile pe termen scurt care vizită menţinerea firmelor pe linia de plutire au expirat, adăugând că profitul se confruntă cu presiuni din cauza mai multor factori - „scăderea ratei împrumuturilor, reduceri de comisioane şi o creştere a prognozei privind împrumuturile neperformante.

Banca Industrială şi Comercială a Chinei (ICBC), cel mai mare creditor comercial din lume după active, se va confrunta cu o presiune mai mare asupra controlului riscului de împrumut în a doua jumătate şi va intensifica eforturile privind dispoziţiile de protecţie împotriva „unor turbulenţe semnificative”, a declarat vicepreşedintele ICBC, Liao Lin.

În general, băncile comerciale chineze au înregistrat o scădere cu 9,4 la sută a profitului net în prima jumătate a anului - până la 1 trilion de yuani -, conform datelor Comisiei de reglementare a băncilor şi asigurărilor din China.

Până la sfârşitul trimestrului din iunie, rata medie a creditelor neperformante pentru băncile comerciale era de 1,94 la sută, au arătat date din comision - cea mai mare din 2009.

Ratele împrumuturilor neperformante (NPL) au crescut la cele cinci mari bănci în perioada de raportare, ICBC crescând la 1,5 la sută până la sfârşitul lunii iunie de la 1,43 la sută cu trei luni mai devreme, iar cel al CCB a crescut cu 0,07 puncte procentuale în al doilea trimestru la 1,49 la sută.

„Modificările comportamentului consumatorilor şi remodelarea industriilor, accelerată de pandemie, vor avea un impact incert asupra economiei”, a declarat Nicholas Zhu, analist Moody's Investor Service, citat de Zerohedge.

În a doua jumătate şi la începutul anului 2021 se aşteaptă ca marile bănci să intensifice vânzarea de obligaţiuni pentru a opri deteriorarea calităţii activelor, a declarat Zhu.