Banca Centrală a Chinei devalorizează yuanul pe fondul intensificării războiului comercial cu SUA

(Fred Dufour/Getty Images)

Banca Centrală a Chinei a declarat marţi că a decis să devalorizeze cursul de schimb al yuan-ului faţă de dolar cu 0,6%, pe fondul războiul comercial continuu cu Statele Unite.

Noul curs de schimb valutar, stabilit de bancă, este de 6,8365 de yuani pentru un dolar american, iar luni era de 6,7954 de yuani pentru un dolar.

Vinerea trecută, SUA a crescut de la 10 la 25% tarifele aplicate asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, amplificând astfel conflictul comercial dintre cele două ţări. Şi, potrivit preşedintelui american Donald Trump, Washingtonul va impune de asemenea noi tarife asupra tuturor importurilor chineze încă netarifate, care se ridică la o valoare de aproximativ 300 miliarde de dolari.

Drept răspuns, Beijingul a declarat că, începând cu 1 iunie, va introduce tarife de 25, 20 şi 10% pentru 5.410 produse importate din SUA.

Banca Centrală a Chinei a devalorizat yuanul începând cu 2015, lucru considerat de mulţi experţi ca un instrument pentru stimularea exporturilor ţării. În timpul discuţiilor comerciale cu Beijingul, Washingtonul a declarat de multe ori că va impune noi tarife în cazul în care statul comunist va devaloriza şi mai mult yuanul.

Principalele neînţelegeri existente între SUA şi China au legătură cu furtul de proprietate intelectuală şi transferurile forţate de tehnologie. De asemenea, au existat disensiuni cu privire la posibilitatea eliminării sau menţinerii tarifelor ca mecanism de constângere.