Rusia avertizează că intervenţia americanilor în Venezuela va avea “consecinţe catastrofale”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Anton Novoderezhkin/Getty Images)

Rusia a afirmat că actuala criză politică ce învăluie Venezuela este o tentativă de lovitură de stat şi şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la rolul statelor externe şi la o potenţială intervenţie militară străină. De asemenea, Kremlinul a susţinut că autoproclamarea lui Juan Guaido ca preşedinte interimar este un act ilegal, potrivit site-ului Zero Hedge.

“Suntem foarte îngrijoraţi de declaraţii, care nu exclud un fel de intervenţie externă”, a susţinut joi Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, citat de Bloomberg. “Considerăm o astfel de intervenţie ca fiind inacceptabilă”, a adăugat Peskov, descriind revolta militară eşuată de luni a 27 de ofiţeri venezueleni într-un cartier al opoziţiei din Caracas şi protestele stradale la care au participat zeci de mii de persoane în câteva oraşe ale ţării ca fiind o “tentativă pentru a uzurpa puterea”.

Remarcile lui Peskov au loc după ce preşedintele american Donald Trump a declarat că SUA îl va recunoaşte pe liderul Adunării Naţionale, care este controlată de opoziţie, ca preşedinte interimar al Venezuelei. Un înalt oficial al administraţiei Trump a precizat ulterior că “toate opţiunile sunt pe masă”.

Ministerul rus de Externe a susţinut într-o declaraţie pe website-ul său că decizia Washingtonului de a se alătura unei liste tot mai mari de ţări - aproximativ de 12 pe moment - care îl recunosc pe Guaido “urmăreşte să adâncească diviziunea în sânul societăţii venezuelene, amplificând conflictele pe străzi, destabilizând sistemul politic intern şi amplificând şi mai mult conflictul”. De asemenea, ministerul rus a mai declarat că o intervenţie armată externă în Venezuela va atrage “consecinţe catastrofale”.

În plus, ministerul a afirmat că situaţia “a ajuns într-un punct periculos” şi a cerut comunităţii internaţionale să se implice în diplomaţie şi mediere între guvernul Maduro şi opoziţie.

Separat, un înalt oficial rus a avertizat joi administraţia Trump cu privire la un aşa-numit “scenariu catastrofal” al unei intervenţii militare în regiune. “Avertizăm în legătură cu acest lucru”, a precizat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, într-un interviu cu revista Internaţional Affair. “Credem că [o intervenţie militară] ar fi un scenariu catastrofal care ar zgudui fundaţiile modelului de dezvoltare pe care îl vedem în regiunea latino-americană”.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Nicolas Maduro a vizitat Moscova pentru a se întâlni cu omologul rus Vladimir Putin, într-un moment în care tensiunile dintre ambele ţări şi SUA erau în creştere. Cei doi lideri au discutat despre oferta Rusiei de a da Venezuelei o “scut de salvare” în valoare de câteva miliarde de dolari, în pofida faptului că regimul din Caracas nu a reuşit în trecut să îşi plătească datoriile. În timpul călătoriei, Maduro a numit Rusia o “ţară înfrăţită” cu care Venezuela ar dori să “creeze o lume multipolară şi multicentrică”.

După întâlnire, Moscova a trimis în Venezuela două bombardiere “Blackjack” capabile nuclear, ca parte a unui exerciţiu de pregătire comun care a urmărit să evidenţieze relaţiile militare tot mai bune dintre cele două naţiuni.

În plus, Rusia nu este singura ţară care şi-a exprimat temerile în legătură cu amestecul extern şi lovitura de stat “ilegală”. În mod previzibil, Siria, Turcia şi China şi-au declarat la rândul lor intenţiile de a-l susţine pe Maduro, dar în acelaşi timp au precizat că poporul venezuelean ar trebui să îşi decidă singur soarta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe