Avocatul Poporului, îngrijorat cu privire la respectarea drepturilor moldovenilor

Cele mai des încălcate drepturi ale moldovenilor ţin de accesul liber la justiţie, securitatea personală, dreptul la asistenţă şi protecţie socială. Obstacolul enorm în realizarea drepturilor omului este corupţia, susţine Ombudsmanul.
Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din Moldova în timpul prezentării Raportului pentru anul 2016
Mihail Cotorobai, Avocatul Poporului din Moldova în timpul prezentării Raportului pentru anul 2016 (facebook.com)

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai constată lipsa de progrese în domeniul drepturilor omului în Republica Moldova în Raportul cu privire la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în 2016. În cadrul unui eveniment public de prezentare a Raportului, Ombudsmanul a reiterat temerile sale legate de respectarea dreptului de acces la justiţie, a dreptului la protecţie socială şi la un trai decent, la ocrotirea sănătăţii la apă şi sanitaţie, condiţiile precare de detenţie şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Numărul cererilor la Oficiul Avocatului Poporului a crescut faţă de anii precedenţi. Adresările privind lezarea dreptului la acces liber la justiţie a crescut de la 265 în 2014, 259 în 2015 până la 296 în 2016. Problemele invocate s-au referit la: neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, tergiversarea examinării cauzelor în instanţele judecătoreşti, dezacordul cu hotărârea pronunţată de instanţele judecătoreşti, accesul la avocaţi, prezumţia nevinovăţiei şi dreptul la compensarea prejudiciului.

A fost atestată şi o creştere a cererilor parvenite din locurile de detenţie de la 190 în anul 2014 şi 195 în 2015, până la 230 în anul 2016. Nu s-au îmbunătăţit condiţiile de detenţie în penitenciarele din Moldova, care ating nivelul minim de severitate necesară pentru a constitui tratament inuman şi degradant. Se atenţionează că doar 3 din 17 instituţii penitenciare au fost renovate şi corespund standardelor minime de detenţie.

În anul 2016 au fost înregistrate mai multe cereri şi la capitolul respectarea dreptului la protecţie socială. Moldovenii sunt nemulţumiţi în continuare de nivelul scăzut al veniturilor, al prestaţiilor sociale, care nu acoperă nici minimul de existenţă; de sistemul de pensionare; modalitatea de acordare a ajutorului social, ajutorului pentru perioada rece a anului şi a altor prestaţii sociale.

Potrivit Raportului Ombudsmanului în Moldova există problema restanţelor la salarii. Conform datelor statistice, la 01 decembrie 2016 datoriile la plata salariilor constituiau peste 200 milioane lei.

În opinia Avocatului Poporului, în Moldova există grave probleme de mediu care necesită o soluţionare cât mai grabnică, referindu-se la asigurarea şi gestionarea eficientă a resurselor de apă, stocarea şi colectarea deşeurilor menajere şi cele din domeniul gestionării sectorului forestier, protecţiei şi conservării pădurilor. Astfel, rata de conectare a populaţiei la sistemele centralizate de alimentare cu apă este de aproximativ 43%, excluzând municipiul Chişinău, şi numai 21,4% din populaţie beneficiază de sisteme centralizate de colectare a apelor uzate, dintre care doar 1,0% sunt din localităţile rurale.

Şi în anul 2016 au rămas actuale problemele legate de accesibilitatea redusă a persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială, la transport, la mediul informaţional; dificultăţile existente în realizarea dreptului de acces la justiţie şi de asigurare a egalităţii; bariere în realizarea dreptului la vot şi la muncă; insuficienţa serviciilor sociale la nivel comunitar şi prestaţii sociale sub nivelul minimului de existenţă.

Avocatul Copilului a evidenţiat, potrivit Raportului, că printre cele mai grave probleme din sfera protecţiei drepturilor copilului sunt: documentarea copiilor, în special a nou-născuţilor din stânga Nistrului; problema copiilor rămaşi fără îngrijire temporară a părinţilor; prevenirea delincvenţei juvenile şi asigurarea justiţiei prietenoase copilului, cât şi respectarea dreptului la educaţie.

Mihail Cotorobai a atenţionat că în prezent un obstacol enorm în realizarea tuturor drepturilor omului - civile, politice, economice, sociale şi culturale, precum şi a dreptului la dezvoltare în R. Moldova este corupţia, menţionând că efortul de protejare a drepturilor omului trebuie să fie în concordanţă cu cel de combatere a corupţiei. Pornind de la ideea că doctrina drepturilor omului şi buna guvernare se subscriu la principii generale asemănătoare, Ombudsmanul pledează pentru crearea unor instituţii de audit care să urmărească responsabilitatea şi responsabilizarea Guvernului. “Voi insista asupra acestei iniţiative, care se pare că nu ţine de preocupările autorităţilor în această privinţă.”