Republica Moldova şi România vor institui controlul comun la trecerea frontierei

Mai multe puncte de control vamal comune ale autorităţilor de pe ambele maluri ale Prutului ar putea fi instituite în viitorul apropiat, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra prevenirii şi luptei împotriva criminalităţii transfrontaliere.
Vama RM
Vama RM (facebook.com/profil Serviciul Vamal al RM)

Autorităţile din Republica Moldova şi România vor iniţia negocierile privind efectuarea controlului comun al persoanelor, mijloacelor de transport şi a mărfurilor la punctele de trecere a frontierei de stat. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri de către Executivul de la Chişinău.

“Acordul vine să asigure dezvoltarea, îmbunătăţirea şi consolidarea relaţiilor de cooperare între autorităţile cu atribuţii la frontieră ale celor două state, în domeniul gestionării integrate a frontierei comune. De asemenea, documentul prevede noi forme de interacţiune prin efectuarea controlului persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele de trecere comune la frontiera de stat moldo-română în baza principiului „oprire unică", în scopul accelerării şi facilitării traversării frontierei comune”, se menţionează într-un comunicat de presă al Guvernului RM.

Potrivit ministrului de Interne, Alexandru Jizdan, în fiecare punct de trecere a frontierei moldo-române va activa un ghişeu unic al autorităţilor de pe ambele maluri ale Prutului, iar astfel timpul de trecere a frontierei va fi redus substanţial.

În opinia Cabinetului de miniştri moldovean, Tratatul interguvernamental va avea un impact pozitiv asupra protecţiei intereselor economice ale Republicii Moldova, asupra prevenirii şi luptei împotriva criminalităţii transfrontaliere organizate, precum şi a terorismului internaţional şi finanţării acestuia.

Acordul cu privire la controlul persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova şi România urmează a fi încheiat pentru o perioadă nedeterminată şi va intra în vigoare în termen de 30 zile, din data notificării oficiale pe cale diplomatică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe