Avocaţii lui Renato Usatîi: Procurorii trebuie supuşi răspunderii disciplinare

Apărătorii lui Renato Usatîi consideră că procurorii au divulgat date cu caracter personal, condamnându-l public pe liderul ”Partidului Nostru”, anterior cercetării dosarului în instanţă de judecată, lezându-i demnitatea umană.
Procurorii PCCOCS din R. Moldova, Vitalie Busuioc şi Lilian Bacalîm
Procurorii PCCOCS din R. Moldova, Vitalie Busuioc şi Lilian Bacalîm (ru1.md)

Anatol Istrate şi Angela Istrate apărătorii lui Renato Usatîi susţin că procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) Vitalie Busuioc şi Lilian Bacalîm au încălcat flagrant mai multe prevederi legale, învinuindu-l public pe liderul ”Partidului Nostru” din Republica Moldova de comiterea tentativei de omor asupra ”bancherului negru” Gherman Gorbunţov expuse în cadrul conferinţei de presă din 31 octombrie.

”Apărarea consideră că procurorii PCCOCS au încălcat flagrant principiul prezumţiei nevinovăţiei şi legalităţii procesului penal cât şi divulgarea datelor cu caracter personal, informaţiile furnizate aduc atingeri drepturilor fundamentale, garantate de Constituţie, cât şi de tratatele internaţionale la care R. Moldova este parte”, se arată într-un comunicat al avocaţilor.

Avocaţii atenţionează că procurorii nu au făcut altceva decât să-l condamne public pe Renato Usatîi, anterior cercetării tuturor circumstanţelor cauzei, verificării tuturor versiunilor existente pe cauza penală privind tentativa de omor a lui Gherman Gorbunţov, neglijând total obligaţia de a respecta demnitatea persoanei.

În concluzie, Anatol şi Angela Istrate au punctat că acţiunile procurorilor de la Chişinău ar fi pasibile răspunderii disciplinare şi pentru faptul nerespectării principiului confidenţialităţii urmăririi penale, conform căruia materialele urmăririi penale nu pot fi date publicităţii decât cu autorizaţia persoanei care efectuează urmărirea penală şi numai în măsura în care ea consideră că aceasta este posibilă, cu respectarea prezumţiei de nevinovăţie, şi ca să nu fie afectate interesele altor persoane şi ale desfăşurării urmăririi penale.

Menţionăm că la 31 octombrie Procurorii PCCOCS în cadrul unei conferinţe de presă au anunţat că ar fi avansat în investigaţii privind cauza penală ce ţine de escrocheria manifestată prin însuşirea acţiunilor băncii Universalbank, precum şi tentativa de omor a bancherului rus Gherman Gorbunţov, infracţiuni care ar fi fost regizate de Renato Usatîi.

Nu se ştie dacă este o coincidenţă sau nu, dar conferinţa organizată de PCCOCS a venit la câteva zile după ce Jurnal TV a anunţat că urmează să difuzeze joi seara un interviu video în exclusivitate cu Vitalie Proca, interlopul din Republica Moldova care l-a împuşcat pe Gherman Gorbunţov la Londra.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe