Procurorii îl acuză pe Renato Usatîi că ar fi comandat uciderea lui Gherman Gorbunţov

Schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri rus Gherman Gorbunţov descrisă de procurorii PCCOCS
Schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri rus Gherman Gorbunţov descrisă de procurorii PCCOCS (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
01.11.2017

Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au venit marţi, 31 octombrie cu detalii şi informaţii noi privind cauza penală ce ţine de escrocheria manifestată prin însuşirea acţiunilor băncii Universalbank, precum şi tentativa de omor a bancherului rus Gherman Gorbunţov.

„La această etapă, PCCOCS a avansat în investigaţii. Datorită probelor care au fost obţinute în cadrul urmăririi penale şi aspectelor depistate, a mai fost pornită o urmărire penală pe lângă acţiunile de tentativă de omor şi escrocherie, în alte trei cauze penale. Aici este vorba de confecţionarea, folosirea şi deţinerea unor documente oficiale false, procurarea şi păstrarea armelor şi muniţiilor, precum şi contrabanda cu armament şi muniţii comise de către un grup criminal organizat”, a declarat adjunctul procurorului şef PCCOCS, Vitalie Busuioc în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai adăugat că reieşind din probele acumulate de către organul de urmărire penală, atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul Marii Britanii ar fi fost stabilit şi recunoscut în calitate de bănuit unul dintre organizatorii comiterii acestei infracţiuni, nimeni altul decât Ion Druţă (numit şi Pisateli). Ulterior, ca urmare a probelor acumulate în cadrul urmăriri penale, Ion Druţă a fost audiat în calitate de bănuit referitor la circumstanţele cauzei penale. Mai mult decât atât, potrivit procurorului, Druţă şi-ar fi recunoscut vina dând şi declaraţii.

„În acest sens, am stabilit cu certitudine că în perioada anilor 2011-2012, Renato Usatîi, aflându-se atât pe teritoriul Republicii Moldova cât şi circulând pe teritoriul Federaţiei Ruse, a format un grup criminal organizat şi l-a condus în această perioadă de timp. Scopul acestei grupări criminale era deposedarea lui Gherman Gorbunţov de proprietăţile pe care le obţinuse din contul datoriei pe care o avea faţă de aşa-numitul grup RJD, sau SRL KUM, ulterior urmând a fi omorât”, a explicat procurorul Busuioc.

Potrivit unuia dintre procurorii de caz, Lilian Bacalîm, Vitalie Proca urma să execute scenariul regizat de Renato Usatîi conform căruia primul trebuia să spună că omorul lui Gherman Gorbunţov nu a fost comandat de către Renato Usatîi, ci de către o altă persoană. „Astfel învinuiţii în cadrul urmăririi penale au declarat că pentru suma de 600 mii de euro Proca Vitalie este de acord şi pregătit să declare, sau într-un interviu, sau într-o audiere oficială, că omorul lui Gherman Gorbunţov a fost comandat de către Vladimir Plahotniuc”, a specificat procurorul de caz.

Amintim că tentativa de omor a bancherului rus, Gherman Gorbunţov a avut loc acum aproape cinci ani, însă lucrurile au devenit agitate după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a menţionat, anul trecut, că s-a deplasat la Bucureşti, acolo unde este deţinut Vitalie Proca şi ar fi obţinut de la el informaţii că beneficiarul asasinării lui Gorbunţov ar fi preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. În aceeaşi perioadă, fosta soţie a lui Vitalie Proca a fost reţinută pentru a-l determina pe acesta din urmă să semneze o scrisoare în care să indice clar că nu-l cunoaşte pe Plahotniuc şi că Renato Usatîi ar fi cel care a comandat asasinarea lui Gorbunţov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor