Avioanele militare japoneze interceptează tot mai multe intruziuni ruseşti

Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014.
Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Incursiunile militare ale avioanelor ruseşti au determinat dublarea intervenţiilor din partea forţelor aeriene nipone în ultimele şase luni, relatează Moscow Times.

Activitatea aeriană sporită din nordul Japoniei se desfăşoară în timp ce forţele armate ale ţării sunt îndreptate în sud către China, unde gigantul asiatic devine tot mai expansiv.

Potrivit cifrelor guvernamentale publicate săptămâna aceasta, avioanele militare japoneze au fost ridicate de 73% mai des în ultimile şase luni decât în perioada precedentă, după ce au fost provocate de confruntările cu bombardierele şi avioanele de supraveghere ruseşti.

Numărul avioanelor s-a ridicat la 533 faţă de 308 înregistrate cu un an în urmă, potrivit Ministerului nipon al Apărării, iar numărul total este pe cale să depăşească cifrele consemnate anul precedent, care au fost cele mai mari din ultimii 25 de ani.

Avioanele militare nipone au fost ridicate în special pentru a stopa incursiunile avioanelor ruseşti, care în ultimele şase luni s-au ridicat de la 136 la 324 de intercepţii în spaţiul teritorial japonez.