Putin se crede ”şantajat” de Occident din cauza Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (DAVID GOLDMAN / AFP / Getty Images)

Este inutil ca SUA şi aliaţii lor să “şantajeze” Rusia în privinţa crizei din Ucraine, a susţinut miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, într-un interviu acordat presei sârbe.

Partenerii Rusiei ar trebui să îşi amintească riscurile implicate în disputele dintre puterile nucleare, a ameninţat liderul rus, care foloseşte frecvent ameninţarea arsenalului rus în disputele politice şi diplomatice.

Acesta l-a mai acuzat pe omologul său american Barack Obama de adoptarea unei abordări “ostile”, atunci când a afirmat că Rusia este o ameninţare pentru întreaga lume în cadrul discursului ţinut la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pe 24 septembrie.

Dar faptele atestă că afirmaţiile lui Obama se apropie de adevăr. Rusia a încălcat prin intervenţia în Ucraina o serie de trate internaţionale care asigurau pacea de zeci de ani, cât şi mai multe acorduri semnate cu Alianţa Nord Atlantică. Iar de la începutul crizei din Ucraina, forţele aeriene ruse, inclusiv cele nucleare, au reluat tacticile din timpul Războiului Rece ameninţând numeroase membre ale alianţei.

“Sperăm că partenerii noştri îşi vor da seama de inutilitatea încercărilor de a şantaja Rusia şi îşi vor aminti ce consecinţe ar putea genera o discordie între puterile nucleare majore pentru stabilitatea strategică”, a adăugat Putin, într-un interviu pentru ziarul sârb Politik.

Putin a afirmat că Obama a identificat agresiunea Rusiei în Europa drept una dintre cele “trei ameninţări majore pe care le înfruntă umanitatea”, alături de virusul ebola şi gruparea teroristă Statul Islamic.

Ucraina, SUA şi Uniunea Europeană susţin că Rusia trimite fonduri, luptători şi arme forţelor pro-ruse din estul Ucrainei pentru a încuraja aspiraţiile lor separatiste şi pentru a împiedica Ucraina, care are o populaţie de peste 40 de milioane de locuitori, să îşi întărească legăturile cu UE şi NATO. Preşedintele rus neagă orice implicare militară, în timp ce sancţiunile impuse au determinat ca relaţiile dintre Rusia şi celelalte state implicate în conflict să se deterioreze foarte mult. De asemenea, sancţiunile au împins Rusia pe marginea unei recesiuni economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe