Autorităţile ruse îi ameninţă pe tătarii crimeeni cu dizolvarea Mejlisului şi sistarea tuturor activităţilor acestuia

Liderii Adunării Tătarilor din Crimeea votează pentru o "autonomie  etnică şi teritorială" în regiune. Congresul Mejlisului, Bakhchisarai,  29 martie 2014.
Liderii Adunării Tătarilor din Crimeea votează pentru o "autonomie etnică şi teritorială" în regiune. Congresul Mejlisului, Bakhchisarai, 29 martie 2014. (Asahi Shimbun / Getty Images)
Raisa Stetsura
07.05.2014

Recent, noul procuror al Republicii Crimeea, Natalia Poklonskaya, l-a anunţat pe Refat Chubarov, şeful Adunării Tătarilor din Crimeea (Mejlis), despre intenţia autorităţilor ruse de a lichida organul reprezentativ şi executiv al poporului tătar şi a sistării tuturor activităţilor aferente pe teritoriul Federaţiei Ruse, în cazul în care acesta va continua "acţiunile extremiste".

Avertismentul a fost lansat de procurorul pro-rus al Republicii Crimeea, după ce tătarii din regiune au organizat la 3 mai 2014 un miting paşnic cu ocazia întâlnirii liderului, Mustafa Djemilev, la punctul de control "Armyansk", amplasat la hotarul dintre Ucraina continentală şi nordul Crimeei.

Poklonskaya a calificat acţiunile populaţiei tătare drept "măsuri publice ilegale cu caracter extremist, asociate cu tulburări în masă şi pericol de aplicare a violenţei”.

Reprezentantul autorităţilor ruse l-a învinuit pe Chubarov de „regizarea şi organizarea acestor acţiuni ilegale în numele tătarilor din Crimeea, precum şi de chemarea publică a susţinătorilor şi activiştilor care au sosit în oraşul Armyansk, cu scopul nemijlocit de derulare a acţiunilor respective”.

Poklonskaya a acuzat Mejlis-ul şi de alte „evenimente publice ilegale asociate cu acţiunile în sprijinul lui Djemilev”. Potrivit oficialului rus, reprezentanţii etniei tătare ar fi blocat căile rutiere din localităţile raioanelor Belogorsk, Bakhchisarai, Severomorsk şi Krasnogvardeisk, Lenin, etc. ale Republicii Crimeea.

Amintim că la 2 mai 2014, Mustafa Djemilev a sosit de la Kiev la Moscova, de unde intenţiona să ajungă cu avionul la Simferopol, însă serviciul rus de frontieră nu i-a permis accesul în ţară, în baza unei decizii emise în acest sens. Liderului comunităţii tătare i-a fost interzis accesul în Crimeea până în anul 2019.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor