Lupte intense la Sloviansk: Zeci de victime de ambele tabere, inclusiv civili

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014. (youtube.)

Forţele pro-Rusia au atacat, luni, armata ucraineană mobilizată la marginea oraşului Sloviansk, declanşând o confruntare intensă soldată cu multe pierderi de vieţi omeneşti de ambele tabere, inclusiv din rândul civililor, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

Forţele pro-Rusia au folosit în timpul atacului cel puţin două autovehicule blindate şi mai mult armament greu, inclusiv mortare. Numărul paramilitarilor pro-Rusia a fost estimat la 800.

„În această dimineaţă, o divizie a operaţiunii anti-teroriste a fost luată cu asalt de către grupurile teroriste. Folosesc armament greu”, a declarat Avakov.

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţi 30 au fost răniţi în timpul conflictelor. Forţele pro-Rusia folosesc civilii drept scuturi umane şi incendiază clădirile din vecinătate. Un autobuz al armatei ucrainene care transporta civili a fost incendiat de pro-ruşi, conform unui comunicat al ministerului de Interne.

Există victime în rândul forţelor pro-Rusia şi al civililor, se mai precizează în comunicatul de la Kiev.

„Adversarii noştri sunt bine antrenaţi şi bine echipaţi. I-am prins în centrul oraşului. Drumurile sunt închise, nu se permite trecerea civililor. Fac totul pentru a ne obliga să folosim armele grele, dar nu o vom face pentru a menaja populaţia civilă”, a precizat Ştefan Poltorak, şeful Gărzii Naţionale Ucrainene.

Luni, în urma violenţelor soldate cu moartea a 46 de persoane, autorităţile de la Kiev au decis să trimită în Odesa, zonă poziţionată între Crimeea şi Transnistria, o divizie a forţelor speciale pentru a menţine ordinea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe